Herec Paul Ritter, jenž se pyšnil několika významnými hereckými cenami, například Drama Desk Award a Outer Critics Circle Award v roce 2009, případně nominací na prestižní cenu Tony za roli ve hře The Norman Conquests, podlehl zákeřné nemoci - měl rakovinu. „S velkým smutkem musíme potvrdit, že včera v noci zemřel Paul Ritter,“ prohlásil podle britského deníku Mirror jeho agent. „Zemřel pokojně doma, s manželkou Polly a syny Frankem a Noahem po boku.“

Příčinou jeho náhlého skonu byla zákeřná nemoc - trpěl nádorem na mozku. „Paul byl mimořádně talentovaný herec, který s mimořádnou dovedností sehrál obrovskou škálu rolí na jevišti i na obrazovce. Byl divoce inteligentní, laskavý a velmi zábavný. Bude nám velmi chybět,“ dodal ještě mluvčí tohoto herce, jenž zazářil v roli patriarchy Martina Goodmana ve všech šesti sezónách sitcomu Páteční večeře.

Od devadesátých let se však v televizi objevoval pouze sporadicky. Na stříbrném plátně se do povědomí diváků zapsal například rolí Guye Hainese ve filmu Quantum of Solace, kde si zahrál po boku Daniela Craiga (53), či rolí Eldreda Worplea v Harry Potterovi a Princi dvojí krve. Hrál také v několika televizních seriálech, z nichž nejznámější jsou V utajení, Vera, Šest v tom či Černobyl.

Tam ztvárnil roli vědce Anatolije Stěpanoviče Ďatlova, jehož seriál vykreslil jako viníka celé katastrofy, později snažícího se shodit odpovědnost na své podřízené. Ve skutečnosti Ďatlov při soudním řízení trval na tom, že lidská obsluha (včetně něj) za nehodu nemohla, neboť nevěděla o kritických chybách v designu reaktorů.

VIDEO: Jim Tavaré, herec z filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu, měl vážnou nehodu.

Fotogalerie
23 fotografií