Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pěstujeme brambory. 8 věcí, které zaručí úspěch

/
  • Vhodné období pro sázení brambor je duben až začátek května.
    Vhodné období pro sázení brambor je duben až začátek května. (iStock)
    14. dubna 2021 ● 06:00

    Události posledního roku nám ukázaly, že není od věci mít doma nějaké zásoby z vlastní zahrádky. A začít můžeme s bramborami. Poradí nám Miloslav Chlan, odborník na pěstování brambor.

    Pěstování brambor není tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je ale potřeba dodržet pár pravidel a respektovat určité zákonitosti. Kdy je vhodné brambory sázet? Jakou vybrat odrůdu? A jak poznám, že už mohu sklízet? Máme pro vás odpovědi nejen na tyto otázky.

  • 1.

    Kdy a jak sázet brambory?

    Autor: iStock

    Vhodné období pro sázení brambor je duben až začátek května. Důležité je však vědět, že sázet brambory do studené a příliš vlhké půdy je špatně. Nevhodná je i včasná výsadba na začátku dubna, když nechceme nebo neumíme ochránit vzešlý porost brambor proti jarním mrazíkům. Správné je sázet brambory do suché (sypké) a sluncem prohřáté půdy. Teplota půdy pro sázení brambor by měla být nejméně 7 °C v hloubce cca 10 cm.

  • 2.

    Jak si vybrat správnou odrůdu?

    Autor: iStock

    Na trhu je možné koupit až dvě stě odrůd brambor. Nejlepším řešením je navštívit prodejnu nebo přímo množitele sadby a tam si vybrat odrůdu nebo odrůdy brambor z konkrétní nabídky. Vybírat sadbu je potřeba podle toho, co od sklizených brambor očekáváme. Při výběru je nutné vzít v úvahu ranost odrůdy (kdy budou sklízeny), varný typ (v oblibě jsou nejvíce typy A nebo B nebo jejich kombinace, viz přiložená tabulka), dosahovaný výnos. Někteří pěstitelé preferují i určitou barvu slupky. Zásadní však je, aby byla používána certifikovaná sadba, u které byl ověřen její zdravotní stav. Certifikovaná sadba je zárukou většího výnosu. Dobrý prodejce sadby by nás měl seznámit s vlastnostmi a výhodami i nevýhodami nabízené sadby brambor a také doložit, že jde o certifikovanou sadbu (návěskou nebo uznávacím listem).

  • 3.

    Jak připravit půdu před výsadbou?

    Autor: iStock

    Začít je třeba hnojením. Nejlepší je nějaké organické hnojivo: dobře vyzrálý kompost nebo hnůj, akceptovatelné je i zelené hnojení. Fyzicky bychom hnojení měli realizovat na podzim před výsadbou brambor nebo dokonce o rok dříve. Dobře vyzrálým kompostem můžeme hnojit i na jaře. V krajním případě můžeme použít také minerální hnojiva doporučená pod brambory. Vhodné je před sázením zapravit do půdy síran draselný. Dávkování minerálních hnojiv pod brambory je vždy uvedeno na jejich obalu. Půdu před výsadbou je třeba vždy náležitě prokypřit do co největší hloubky, a to alespoň do 15 cm. Při zpracování půdy před sázením brambor byste měli zlikvidovat hroudy.

  • 4.

    Kdy jsou brambory zralé?

    Autor: iStock

    Zralé brambory poznáme tak, že jejich nať se nejen položí na brázdy, ale dokonce začne žloutnout a usychat. Hlavním znakem zralosti hlíz je však to, že slupka brambor je pevná a nelze ji třením prstů sloupnout. Brambory bychom neměli sklízet za mokra a ani za vysokých denních teplot. Takto sklizené brambory mají pak kratší trvanlivost a horší skladovatelnost.

  • 5.

    Jak brambory správně skladovat?

    Autor: iStock

    Úspěšné skladování brambor pro přímý konzum má několik základních podmínek. Brambory pro uskladnění musí být suché a zralé, s pevnou slupkou, sklad nesmí mít přístup světla... Stabilní vlhkost vzduchu je v úzkém rozmezí 85 až 95 % a stabilní teplota v rozmezí 4 až 6 °C. Uvedené podmínky jsou pro malopěstitele většinou obtížně splnitelné, proto je nutné se k nim maximálně přiblížit. Uvedené podmínky velkou měrou splňovaly sklepy starých chalup, které byly za účelem skladování brambor historicky postaveny.

  • 6.

    Které rostliny lze pěstovat vedle brambor?

    Autor: iStock

    V blízkosti brambor se mohou pěstovat snad všechny plodiny. Pěstitel však musí dbát určitých rozestupů mezi porosty brambor a dalších rostlin, aby je brambory svým vzrůstem příliš neomezily ani zcela nezastínily a nezničily.

  • 7.

    Je dobré pěstovat brambory na stále stejném záhonu?

    Autor: iStock

    V žádném případě nepěstujte brambory na stejném záhonu po sobě. Brambory na stejný záhon vysázejte nejdříve (!) za tři roky. Samozřejmě čím později, tím to bude lepší. Nejde jen o omezení přenosu některých chorob brambor, ale i o jednostranné vyčerpání půdy. Na záhonech, kde pěstujete brambory, byste neměli mít rajčata.

  • 8.

    Jak poznat kvalitní brambory při nákupu?

     

    Autor: iStock

    Měli bychom se řídit svými smysly. Očima zjistíme, jestli nejsou brambory nazelenalé, zasažené hnilobou nebo mechanicky poškozené. Hmatem zjistíme, jestli nejsou měkké, a čichem, jestli mají typickou bramborovou vůni. U brambor tak úplně neplatí, že čím dražší, tím lepší, chutnější a kvalitnější.

     

    Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Hobby. Další zajímavé informace a kreativní nápady najdete také v aktuálním vydání. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z dubnového vydání Blesk Hobby 04 archiv

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy