„Šelmičky sežerou každý měsíc asi 350 kilo masa,“ řekl Richard Jüttner, který spolu s manželkou zookoutek provozují.

Neuvěřitelným způsobem ale v poslední chvíli zafungovala lidská solidarita. Po zoufalém volání o pomoc na sociálních sítích začalo před domkem zastavovat jedno auto za druhým.

Lidé přinášeli krmivo. Na provoz zvěřince, který funguje i jako záchranná stanice, přispělo materiálně nebo penězi během tří týdnů přes 1 500 lidí! Zachránili tak pět desítek zvířat. Od rysů, karakalů a ocelotů přes lišky, lamy, sovy nebo poníky.

Aby se o ně manželé mohli postarat, musejí manželé z Radostic měsíčně sehnat zhruba 60 000 korun. Za ty zaplatí krmení a veterináře. Na státní pomoc určenou pro zoologickým zahradám soukromí chovatelé nedosáhnou. Díky darům ale Jüttnerovi do léta zvířata uživí.

Díky nejen za pět plných mrazáků

Díky velké pomoci lidí se zookoutek odrazil ze dna. „Nemuseli jsme prodat žádné ze zvířátek a zrušení zookoutku je pro tuto chvíli zažehnáno. Kočičí smečka má pořádnou zásobu krmení, šelmám už jsme objednali syrové maso z vašich finančních darů, abychom opět naplnili pět mrazáků a už dorazila i první várka od jednoho z našich dodavatelů,“ poděkovala dárcům Věra Juttnerová.

Jen prvotřídní krmení

Strava pro zvířata musí být prvotřídní, žádný odpad. Kočkovité šelmy totiž žerou syrové maso. Kvalitou potravy tedy musejí chovatelé bránit možným salmonelám či jiným chorobám. Radostická zvířata chodí na vycházkách obdivovat nejen turisté, ale během normálních časů i četné školní výpravy.

VIDEO: Koronavirem se nakazila i zvířata v zoo.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek Blesk

Fotogalerie
16 fotografií