Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nouzový stav končí, tak může vypadat rozvolnění. A pivo na zahrádce na konci dubna?

Aktualizováno -
6. dubna 2021
09:26
Autor: Jakub Veinlich, David Polák - 
6. dubna 2021
05:00

Za necelý týden bude po nouzovém stavu. Vláda už o jeho prodloužení žádat nebude. Řada opatření ale bude platit dál, kabinet je vyhlásí poprvé na základě pandemického zákona. Jisté je, že skončí zákaz cestování mimo okresy, stejně jako zákaz nočního vycházení. Co se rozvolní a co budeme muset dál dodržovat? Na dotazy Blesk Zpráv reagoval jak vicepremiér Jan Hamáček z ČSSD, tak vicepremiérka Alena Schillerová za hnutí ANO.

„V úterý o tom bude jednat rada pro zdravotní rizika. Do konce nouzového stavu se nic nezmění,“ řekl Blesk Zprávám ministr vnitra a šéf ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). V týdnu tedy zatím ještě žádné změny určitě nečekejme, a to i přesto, že se podle ministrů a epidemiologů vyvíjí situace správným směrem.

„Pokud vydrží tento trend, tak už nebudeme žádat o prodloužení nouzového stavu. A 12. dubna by padla plošná opatření,“ dodal Hamáček pro Blesk Zprávy a potvrdil tak slova premiéra, že nouzový stav, ve kterém je Česko v dalších vlnách nepřetržitě od 5. října, padne. „Prodlužovat ho nebudeme, pojedeme podle pandemického zákona,“ řekl Andrej Babiš pro TV Nova.

Jak by to mohlo v Česku v příštích dnech vypadat?

Hamáček nejprve v Právu opatrně naznačil, že by koncem dubna mohly třeba otevřít restaurace se zahrádkami. Jestli tomu tak bude, ale nechtěl potvrdit jeho kolega ministr obchodu Karel Havlíček (za ANO). „V těchto dnech projednáváme všechna opatření s hygieniky a zdravotníky. Scénářů je více, dokud nebude domluvena finální verze, nechceme nic komentovat,“ napsal Blesku Havlíček.

„Věřím, že postupně se budou uvolňovat služby, obchody i sport. Přesný harmonogram by mělo dodat ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl Hamáček pro pondělní MF Dnes. „Počítám, že koncem dubna by se za předpokladu, že vše půjde dobře, mohly začít otevírat služby, obchody, předzahrádky. Ale to je můj soukromý odhad,“ doplnil.

Tohle se může změnit:

Pondělí 12. dubna

  • Češi se probudí do prvního dne bez nouzového stavu, zrušeny budou policejní kontroly mezi okresy a lidé budou moci opět vyrazit kamkoliv po republice,
  • přestane platit noční zákaz vycházení, který trval vždy od 21:00 do 5:00 hodin,
  • do MŠ se vrátí pouze děti z posledních ročníků (skupinky maximálně po 15 lidech, děti nebudou muset mít roušky, ale budou se muset dvakrát týdně antigenně testovat),
  • do lavic usednou žáci prvních až pátých tříd ZŠ (rotační výuka – tedy týden ve škole, týden distančně, roušky budou povinné stejně jako testování),
  • bez rotačního střídání se k prezenční výuce vrátí malotřídky, speciální školy a školy do 75 dětí,
  • povoleny budou skupinové konzultace do šesti žáků pro děti z druhého stupně ZŠ a SŠ ohrožené školním neúspěchem a v rámci příprav na přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky,
  • výuka na druhých stupních základek bude pokračovat nadále distančně,
  • kabinet se zavázal zrušit povinné nošení roušek při sportování nebo na místech, kde nedochází ke kontaktu s dalšími lidmi.

Pondělí 19. dubna

  • k praktické výuce by se mohli vracet žáci středních škol, konzervatoří, vyšších odborných škol a studenti z posledních ročníků vysokých škol,
  • teoretická výuka nadále zůstane v distanční formě,
  • v plánu je umožnění dobrovolných konzultací žákům středních škol ve skupinách do šesti studentů.

Pondělí 26. dubna nebo 10. května

  • otevřít by se mohly zahrádky restaurací (odhad ministra vnitra Hamáčka) a lidé by si tak mohli zajít posedět za přísných protiepidemických opatření na točené či oběd,
  • podle serveru iHned.cz by za dodržení hygienických opatření mohla otevřít také kadeřnictví, opravny obuvi či papírnictví.

Pondělí 27. května nebo 7. června

  • otevřít by se mohly vnitřní prostory restaurací s omezenou kapacitou nebo některé obchody

Babiš má problém s plánem na otevírání škol

S koncem nouzového stavu by od 12. dubna každopádně lidé mají opět získat možnost cestovat bez omezení mezi okresy a padnout má také zákaz nočního vycházení od 21 hodin. „A vypadá to, že by se 12. dubna měly vrátit děti na prvním stupni rotačně do základních škol,“ věří Hamáček.

Jenže premiér Babiš nechápe, proč by se do škol a školek měla vrátit jen část dětí. „Nechápu, proč v mateřských školách se mají vracet jenom šestileté děti, proč první stupeň jde na rotaci,“ řekl premiér o velikonočním víkendu Radiožurnálu.

„Odborníci jsou v tom naprosto jednotní,“ řekl naopak Blesk Zprávám vicepremiér Hamáček. „Pan premiér k tomu má výhrady, nezdají se mu různé parametry. Počítám, že si budeme vše muset jasně říct, abychom neříkali něco na poslední chvíli,“ řekla Blesk Zprávám vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Vláda by měla v úterý také rozhodnout, zda se otevřou první stupně základních škol plošně, nebo jen v některých regionech. „Pokud vím, tak v minulých týdnech bylo asi ještě deset okresů, které byly s nákazou tak vysoko, že by se školy neotevřely, ale uvidíme, jaká budou aktuální čísla,“ dodal Hamáček.

Správa státních hmotných rezerv začala v pondělí rozvážet do krajů sady testů pro žáky, kteří je musejí absolvovat před tím, než usednou do lavic.

Video  Ministr Blatný: Návrat dětí do škol po 12. dubnu bude záležet na vývoji čísla R  - abl
Video se připravuje ...

„Z mého pohledu je dobře, že se do 12. dubna nebude nic měnit, protože je potřeba využít jakoukoliv možnost pandemii stlačit,“ míní Hamáček, který je zároveň šéfem Ústředního krizového štábu.

Nový PES, který nebude PES

Ministerstvo zdravotnictví by mělo také v týdnu představit plán rozvolňování, který byl v minulosti známý pod názvem PES. Jak do něj bude zahrnutá například oblast kultury nebo služeb, včetně restaurací, je podle Hamáčka čistě na ministru zdravotnictví Janu Blatném (za ANO).

Až nebude platit nouzový stav, počítá vláda s vyhlášením nařízení podle pandemického zákona. Upravovat bude podle Hamáčka například nošení roušek či respirátorů, omezení školní docházky nebo omezení služeb a obchodu, také padne možnost pro ministry nakupovat rychleji například zdravotnický materiál bez vypsání veřejných zakázek. „Popravdě řečeno, myslím, že nás žádné velké nákupy nečekají,“ míní Hamáček.

Jestli bude i po nouzovém stavu platit dál povinnost nosit respirátory, na které je odpuštěné DPH až do června, zatím není úplně jasné. Podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové bude záležet na ministru zdravotnictví.

„Zatím jsem nezaregistrovala, že by od toho chtěl ustoupit,“ řekla Blesk Zprávám s tím, že pardon na DPH udělila záměrně až do června, protože nevěděla, jak dlouho bude toto opatření nakonec trvat.

Další vlna rozvolňování by mohla podle Hamáčka za předpokladu příznivého vývoje přijít zhruba za 14 dní. Po vzoru Portugalska.

„Pokud vše udržíme pod kontrolou, tak by už konec května mohl být takřka normální,“ věří vicepremiér v optimistický scénář.

Vše bude mimo jiné záležet také na tom, jak moc přibude nakažených po Velikonocích, což by mělo být jasné zhruba za dva týdny. Lidé podle Hamáčka ale většinou dodržovali nařízení vlády a příliš o jarních svátcích necestovali. „Pokud vím od policie, tak to žádná masová vlna cestování nebyla,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Dopisy ministrům

Vše je podle Hamáčka nyní především v rukou ministra zdravotnictví. Veřejně se stále diskutuje, jestli ovšem bude ještě v následujícím týdnu Jan Blatný skutečně členem vlády. Premiér Babiš už mu poslal celkem čtyři vytýkací dopisy.

Podle Hamáčka ale nejde tolik o vytýkací korespondenci, jak spíš o podání vysvětlení k různým problematikám daného resortu, které premiér Babiš čas od času posílá i dalším členům vlády. „Já jsem dostal asi dva dopisy, k Janě Maláčové těch dopisů také směřovalo několik. To je styl pana premiéra, že komunikuje přes dopisy,“ řekl ke komunikaci ve vládě vicepremiér za ČSSD. Sám měl premiérovi v minulosti reagovat například na dopis, ve kterém chtěl Babiš vědět podrobnosti kvůli komunikačnímu systému policie.

Podle vicepremiérky Schillerové má ministr zdravotnictví ve vládě respekt, nikdo se ho nesnaží ve vládě přehlasovat. „Dělá, co může, ale samozřejmě jednoduché to také nemá,“ zhodnotila pozici Blatného Schillerová. Sama prý od premiéra nikdy žádný dopis nedostala. Když jí Babiš něco chce, tak to podle Schillerové řekne rovnou. „Máme ten vztah takto nastavený od samého začátku,“ prozradila. 

Video  Blatný hájil delší nouzový stav a tvrdá opatření: Virus se zásadně změnil, museli jsme reagovat  - PSP ČR
Video se připravuje ...

elwyn ( 6. dubna 2021 15:32 )

brugalTebe je pro běžný život škoda,ta jsi rozený politik

elwyn ( 6. dubna 2021 14:40 )

stemik

adorator ( 6. dubna 2021 14:31 )

ožrat se a slušný lidi v jedné větě hovoří za vše

elwyn ( 6. dubna 2021 14:28 )

ivalen

elwyn ( 6. dubna 2021 14:26 )

stemik naprostý souhlas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa