Už přes rok se Kamila Nývltová nemůže věnovat své profesi zpěvačky, a tak se vrhla na pečení sladkého. Loni před vánočními svátky upekla 200 kilo vánočního cukroví, což znamená zhruba dvacet tisíc kousků hned několika druhů. Pekla podle rodinných receptů od babičky.
Nezahálí ani o Velikonocích a opět se pustila do tradičního pečení mazanců, beránků, bábovek a 220 cupcaků. A jde jí to pěkně od ruky. Už jen při pohledu se na sladkosti sbíhají sliny.
Právě na Bílou sobotu se pečou mazance. A jak říká historie, tak jedna z nejdůležitějších věcí, kterou měly hospodyně hned po ránu udělat, bylo zadělat na kynuté těsto a upéct mazance. Jde pravděpodobně o nejstarší české obřadní pečivo, které zřejmě symbolizovalo slunce. Kamila už začala s předstihem, aby zájemci, kteří si u ní mazanec objednali, už měli ke snídani co zakrojit. Blesku prozradila rodinný recept.
VIDEO: Kamila Nývltová oslavila 4 roky s přítelem: Proč ji šetří tam, kde ona nechce?
Kamila Nývltová oslavila 4 roky s přítelem: Proč ji šetří tam, kde ona nechce? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Recept na mazanec Kamily Nývltové
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
100g másla
100 g cukru
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 droždí
2 vejce
1 žloutek
citronová kůra, muškátový oříšek
250 ml mléka
hrst rozinek a mandlí, mandličky na posypání
Odebereme trochu mouky a cukru na kvásek, přidáme droždí a trochu vlažného mléka, rozkvedláme a dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do misky mouky, cukry, sůl, vejce, máslo, kůru a muškátový oříšek. Přidáme vykynutý kvásek a mícháme, nebo dáme do robota minimálně na 10 minut, podle potřeby přiléváme vlažné mléko, aby se těsto nelepilo a zároveň nebylo suché. Ke konci přidáme rozinky a mandle. Těsto přendáme do kynoucí misky a necháme na teplém místě vykynout. Poté těsto zapracujeme a vytvoříme bochánky, necháme ještě chvíli přikryté kynout a pak přendáme na plech, promažeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlemi a dáme péct. Pečeme na 170° 40 minut.