„Já jsem prosím vás u Petřínské rozhledny a tady pes zaútočil na dítě, takže potřebuji pomoc,“ zněla naléhavá slova muže, který vytočil linku 158. Záznam poskytla CNN Prima News. Po dotazech dispečerky upřesnil. „Dítě má zranění. Krvácí z krku!“ Dispečerka policie okamžitě na místo vyslala hlídky svých kolegů a okamžitě zkontaktovala také Zdravotnickou záchrannou službu hl. m. Prahy.

Pachatel odešel, pak se policii přihlásil

„Čtyřletý chlapec, který byl na procházce s maminkou, utrpěl mnohačetná zranění v oblasti hlavy a hrudního koše, tato zranění byla život ohrožující a vyžádala si operaci. Chlapec v současné době leží v nemocnici v umělém spánku,“ uvedl v pátek pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Rybanský.

Událost byla o to nelidštější, že muž, jenž psa venčil, z místa prostě odešel, aniž by jevil jakékoliv známky lítosti, natož aby mu pomohl. „Muž ihned po incidentu z místa činu utekl směrem k restauraci Nebozízek a dále k tzv. Hladové zdi, aniž by sečkal na policisty,“ popsal Rybanský.

Z toho důvodu skončil muž v hledáčku pražských kriminalistů. Jak v pátek v nočních hodinách uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský, hledaný muž se večer dostavil na policejní služebnu na základě odvysílaných reportáží v médiích. „Kriminalisté ho nyní budou k celé události vyslýchat a nadále celou událost prověřovat. Děkujeme médiím a všem, kteří této závažné relaci věnovali pozornost,“ dodal Rybanský.

Nebyl majitelem

Později uvedl, že muže v pátek večer k činu policisté vyslechli, spolupracoval. Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví, nikdo však dosud nebyl obviněn, byly také zadány znalecké posudky. „Muž nebyl majitelem psa, pouze ho venčil a jeho jednání si nedokáže vysvětlit a celé události lituje," uvedl mluvčí. Pes je zhruba rok starý.

Obavy ze vztekliny

Podle kriminalisty pražské policie se jednalo o nadmíru brutální útok psa na bezbranné dítě, které ve svém věku takový útok ani nemohlo očekávat. „Něco takového jsem zažil poprvé,“ popsal kriminalista pro Krimi zprávy CNN Prima News. Kriminalista, který se případem zabývá, rovněž zdůraznil, že muže bylo nutné zkontaktovat už jen proto, aby kluk nemusel dostat injekci proti vzteklině.

Fotogalerie
5 fotografií