Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Bitva s covidem teprve začíná, varuje psycholog. O vládě by napsal učebnici: Jak nekomunikovat

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
2. dubna 2021
05:01

Špatná krizová komunikace vlády má podle klinického psychologa a profesora lékařské psychologie Radka Ptáčka devastační dopady na lidskou psychiku a může mít tak vliv i na snižování imunity. I když výskyt duševních poruch během pandemie v Česku až ztrojnásobil, podle něj k dalšímu výraznému nárůstu dojde až po rozvolnění. Zmínil také dlouhodobé dopady covidu na lidský mozek a nové studie, které poukazují na to, že bitva s covidem možná teprve začíná.

V Česku je od 5. října nepřetržitě nouzový stav. Původně třítýdenní okresní lockdown trvá už přes měsíc a podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude platit až do konce nouzového stavu, tedy neděle 11. dubna. Jaké dopady mají tato opatření na lidskou psychiku?

„Kdybych to měl říci jedním slovem, tak devastační, protože ta současná krize má dvě roviny. Ta první je ta zdravotní, kdy si musíme říct, že tady máme před sebou skutečně velmi nebezpečného nepřítele, o kterém stále víme jen velmi málo, musíme se s ním naučit žít, musíme s ním bojovat,“ uvedl Radek Ptáček z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jenž doplnil i druhou rovinu: „Tu bych nazval jako psycho-socioekonomickou. To znamená, jakým způsobem regulujeme společnost. A v tom vyniká česká vláda, podle které by se dala v podstatě sepsat učebnice: Jak krizově nekomunikovat. Česká vláda popírá všechny principy krizové komunikace a já jsem jako odborník i jako občan v šoku, že se to nemá snahu naučit ani po roce.“

Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí.

Za problematické považuje i to, že podle něj politici vytvářejí ovzduší strachu, které pak může zapříčiňovat i následné snižování imunity.

Vládnou vyčerpaní lidé

„Samozřejmě můžeme na politicích ukázat případ toho, že nám vládnou unavení a naprosto vyčerpaní lidé,“ řekl Ptáček a také doplnil, že jejich pracovní nasazení však nevnímá jako hlavní problém, protože v podobné situaci jsou i jiné profese a rodiče, kteří kromě kariérních problémů musí zvládat i starost o děti a vše s tím spojené. „Unaveni jsou naprosto všichni, ale to, co nás unavuje nejvíce, je to, že bezbřeze plaveme v náhodných nepředvídatelných opatřeních, která vyčerpávají úplně všechny,“ nebál se ostré kritiky našich čelních představitelů a upozornil i na špatnou komunikaci mezi nimi navzájem.

Jak poznat psychické problémy? „Málo spí, je vyčerpaný, ztrácí zájem, propadá velké beznaději… ve chvíli, kdy tyto pocity přetrvávají déle než 14 dní, tak bychom s tím měli něco dělat, říci si o pomoc,“ uvedl klinický psycholog z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který zdůraznil důležitost prevence a osvěty duševního zdraví. V současné době podle něj sklízíme to, co jsme před krizí zanedbali. Důležitým symptomem blížícího se problému je často únava, kterou bohužel naše společnost, ale někdy i lékaři vnímají jako standardní součást života.

Zdvižený prst a začátek bitvy

„Často se říká, že všechno špatné je pro něco dobré. Jako psycholog bych ale řekl, že to prostě není pravda. Ve chvíli, kdy vám v rodině v důsledku covidu někdo zemře, tak to prostě není dobré. Ve chvíli, kdy vás to připraví o podnikání, kdy to děti připraví o rok vzdělávání, tak vše zlé není pro něco dobré. Přesto v to budeme nějakým způsobem doufat,“ konstatoval naprosto upřímně. Přidal i další poměrně nepříjemnou informaci: „Zanedlouho budeme publikovat poměrně zajímavá souhrnná data a je velmi vysoká pravděpodobnost, že k nárůstu výskytu duševních poruch dojde především poté, co se všechno uvolní.“

„Víme, že covid napadá nervový systém. V současné době jsou publikované velmi zajímavé studie, že i u osob, které prošly covidem bezpříznakově nebo s velmi mírnými následky, tak po šesti a více měsících se u nich mohou rozvíjet jak specifické zdravotní potíže, tak se rozvíjí i různá neuropsychiatrická onemocnění, a to i neurodegenerativní, jako je zvýšený výskyt demencí, alzheimera a tak dále. Je to velký zdvižený prst. Tím, že dostaneme covid pod kontrolu, tím bitva s ním nekončí, ale naopak začíná, protože teprve budeme řešit, co umí v tom dlouhodobém horizontu,“ řekl na závěr. Upozornil ale také na to, že negativní a rizikové scénáře se vytvářejí proto, aby se nenaplnily.

Video  Sebevraždy kvůli pandemii. Jak covid decimuje lidskou psychiku? 
Video se připravuje ...

Desterz ( 2. dubna 2021 20:53 )

Milá Matylda123, když nechápeš text, nemá cenu na tě adekvátně reagovat. Tak třeba někdy příště.

Desterz ( 2. dubna 2021 20:51 )

Matylda123 dík, pobavila

naidka ( 2. dubna 2021 13:53 )

Kdyby k takovému psychologovi přišel člověk s lehkou depresí, bude odcházet jako roztřesený uzlíček nervů.

stamik ( 2. dubna 2021 13:24 )

Na to se zeptej, až ti kominíci zaklepou beranidlem na dveře

xiioma ( 2. dubna 2021 10:50 )

“Postoj, který zaujal český premiér, se zdál obzvláště sebezničující, protože vedl k tomu, že Česká republika nedostane přibližně 140 000 vakcín”.
Komentátor ho vysvětluje jako projev zjevného sobectví a neochoty...
Takto se o nás píše v zahraničí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa