Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vladimír Záleský za války pomáhal zajatcům, nacistům škodil: Zemřel v požehnaném věku 92 let

Autor: chal - 
6. dubna 2021
22:08

Ve věku nedožitých 93 let na konci března zemřel Vladimír Záleský, pekař z Litomyšli, který za druhé světové války jako mladík pomáhal zajatcům z projíždějících transportů a nacistům se naopak snažil škodit.

Když začala druhá světová válka, bylo panu Záleskému deset let. Koncem války byl už ale na hraně dospělosti. A jako teenager měl pořádnou kuráž, takže si dovolil i věci, za které mu v nelehké době hrozila smrt. Prozradil to ve svém vzpomínání pro projekt Paměť národa.

V roce 1942 šel tehdy 14letý Vladimír Záleský do učení na pekaře. Právě díky svému studiu se snadno dostal k potravinám, které jinak běžný člověk sháněl obtížněji. Mladý učeň tak mohl pomáhat těm, kteří to potřebovali ze všech nejvíc.

„Pekli jsme chleba, a pan mistr Bárta mně narovnal chleba na vozejček. Rozkrájel šišky chleba na deseticentimetrové kusy, které nedokrojil do konce, takže na jedno podání se dala půlka chleba. Řekl mi, ať jedu s vozíčkem kolem transportu nahoru, dokud to nebudu mít prázdný. Šli tam Němci s kvérama. Zajatci si to brali, podávali si to mezi sebou, a za chvíli jsem byl bez chleba. Šourali se v botách bez šněrovadel, na nohách hadry, byli to chudáci…“ popsal pan Záleský pro Paměť národa.

Pekařské umění kromě pomoci zajatcům ale využil i k vyloženě záškodnické činnosti. Vladimír spolu s kamarády na silnici několikrát schválně rozhazovali pečivo se zapečenými hřebíky tak, aby si o ně auta nacistů propíchala pneumatiky. Partyzánské akce trojice mladíků byly obrovsky odvážné, kdyby na ně nacisté přišli, pravděpodobně by chlapce čekala smrt.

Netrvalo dlouho, a nacisty v Československu nahradili komunisté. Ani s nimi ale nebyl pan Záleský zadobře. Zásadní zlom v jeho postoji nastal krátce po převzetí moci, kdy do Litomyšli přijel ministr školství Zdeněk Nejedlý. Bezprostředně po jeho návštěvě v tamní škole došlo před očima pana Záleského k zatčení několika učitelů. „Chlapi v kožeňácích je brali přímo z učeben, protože to byli Sokolové. Odvedli je pryč, a víc jsme o nich nevěděli. Od té doby nemám komunisty ani Nejedlého rád,“ vysvětlil pamětník pro Paměť národa.

Kvůli svému postoji ke komunismu pak v práci zažíval šikanu, jeho dcera dokonce nesměla studovat na vysoké škole. Pan Vladimír Záleský zemřel 27. března, bylo mu 92 let.

Vzpomínky Vladimíra Záleského pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Pokud považujete uchování vzpomínek za důležité, vstupte do Klubu přátel Paměti národa nebo podpořte Paměť národa jinak na podporte.pametnaroda.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi