Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hamáčkovi a Petříčkovi se postaví žena. ČSSD chce zvednout ze dna exministryně Valachová

Aktualizováno -
31. března 2021
20:29
Autor: trm, ČTK - 
31. března 2021
19:20

O post předsedkyně ČSSD se bude na dubnovém sjezdu ucházet poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, oznámila to na twitteru. Postaví se tak současnému předsedovi Janu Hamáčkovi, který bude post obhajovat, a ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi.

„Budu se ucházet o funkci předsedkyně ČSSD. Za posledních 20 let se socdem dostala ze 30 na 4 %. Je čas ten tobogan stopnout. Jsem připravena uskutečnit změnu,“ napsala Valachová na twitter.

Bývalá ministryně školství Valachová uvedla, že k rozhodnutí ucházet se o nejvyšší stranický post ji vedl vývoj přípravy sjezdu a volebních preferencí ČSSD. „Rozhodla jsem se, že nebudu čekat, jestli změna přijde, nebo nepřijde s tím kterým kandidátem, a rozhodla jsem se, že budu kandidovat na předsedkyni sociální demokracie,“ řekla dnes v ČT.

Pokud by se předsedkyní stala, chtěla by Valachová vést ČSSD do podzimních sněmovních voleb jako samostatnou stranu. Sociální demokracie podle ní musí zvednout hlavu. „Abychom přestali s řetězením kompromisů a kreslením nepřekročitelných čar, které nakonec neplatí,“ upřesnila.

Vicepremiér a ministr vnitra Hamáček vede sociální demokraty od února 2018. Před dubnovým sjezdem ČSSD má pět nominací na předsedu. Jeho vyzyvatele, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, podpořily dvě krajské organizace. Jednu nominaci získal Břetislav Štefan, starosta Líšně, která je městskou částí Brna.

Krajské konference ČSSD zasedaly od uplynulého víkendu. Kandidaturu Hamáčka podpořili delegáti z Vysočiny, Libereckého, Olomouckého, Středočeského a Zlínského kraje. Karlovarská a pražská sociální demokracie vybraly jako kandidáta na lídra strany Petříčka, jihomoravská ČSSD podpořila Štefana.

Předsedu strany vyberou sociální demokraté na on-line sjezdu, který je naplánovaný na 9. a 10. dubna. Řada regionů proti zvyklostem z předchozích let nepodpořila v kandidatuře do čela ČSSD nikoho.

Vládní ČSSD zaznamenala v posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 propad. Zatímco v roce 2013 ve volbách zvítězila s 20,45 procenta hlasů voličů a získala 50 mandátů, před čtyřmi lety dostala 7,27 procenta hlasů a obsadila 15 sněmovních křesel. Následně strana zaznamenala úbytek hlasů voličů i v dalších volbách.

 

defakto ( 3. dubna 2021 12:08 )

... Valachová má nejspíš za úkol celou ČSSD definitívně pohřbít !

UFO1 ( 3. dubna 2021 11:09 )

Koho ještě demoblok zajima

UFO1 ( 3. dubna 2021 11:09 )

Koho strana M.Zemana ještě zajímá

hejhej ( 31. března 2021 22:02 )

Valachová, to je ta, co zavedla za svého působení tu hloupou, zbytečnou a drahou inkluzi. Petříček - podržtaška Pocheho - kývač na kdejaké nesmyslné nařízení EU a Hamáček se už předvedl. ČSSD nemá žádné osobnosti.

nespokojeny ( 31. března 2021 21:21 )

UFO1: Dle tohoto vzorce by v politice bylo více žen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa