Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtvrtníček s covidem skončil na JIPce. Teď nabádá k podpoře zdravotníků: „Nejsou to stroje“

Autor: sova - 
30. března 2021
20:50

Kolem 168 hodin terapie už se podařilo zajistit sbírce iniciativy nazvané Spolu silnější, která pomáhá zajistit osobní psychologickou podporu lékařům a sestrám v první linii. Organizaci založil generál a bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Sbírku, která pomáhá zdravotníkům zvládnout psychicky mimořádnou situaci, nyní podpořil i herec Petr Čtvrtníček (56). Právě on si v září loňského roku prošel těžší formou covidu-19, kvůli které musel být hospitalizován. Náročnou práci zdravotníků tak mohl pozorovat zblízka. Nyní v rámci výzvy k jejich podpoře natočil i video.

„Já vím, že spousta lidí říká: ‚Vždyť je to jejich práce, ne? Tak co?‘ Já jsem na tom covid oddělení pár dní ležel, takže vím, co to je taková ta jejich práce v současný situaci,“ říká Čtvrtníček na videu a zdůrazňuje: „Oni totiž nejsou stroj.“

Sbírka Dejme sílu zdravotníkům iniciativy Spolu silnější z vybraných prostředků zajišťuje terapeutickou pomoc pro psychicky vyčerpané sestry a lékaře z českých nemocnic. Přímo do zařízení za zdravotníky docházejí vyškolení psychologové a pomáhají jim náročnou situaci překonat.

Video  Petr Čtvrtníček vyjadřuje podporu iniciativě Spolu silnější, která pomáhá lidem v první linii.  - Spolu silnější
Video se připravuje ...

„Kdo říká, že je to v pohodě, byl na hlavu už předtím“

„Už dobrej rok je většina z nás z tý pitomý covidový situace, jak se říká, trošku na hlavu. A kdo říká, že ne, že to je v pohodě, tak ten byl možná na hlavu už předtím,“ míní se sobě vlastním humorem Čtvrtníček. Později dodává, že právě i on sám je za sbírku pro pomoc zdravotníkům vděčný.

Českého herce a spoluautora kultovních počinů jako Česká soda nebo Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? připravilo onemocnění covid-19 o tatínka, sám přitom s nákazou na přelomu loňského září a října bojoval. V motolské nemocnici si pobyl více než týden, několik dní z toho ležel na jednotce intenzivní péče, kde musel být napojen na dýchací přístroj.

V Chebu sbírka zajistila dvouměsíční péči

„Lékaři a sestry v přetížených nemocnicích vedou bitvu za nás všechny. Dělají rozhodnutí o životě a smrti. Jsou pod obrovským stresem. Z vlastní zkušenosti vím, co s psychikou člověka udělá dlouho trvající stres,“ řekl ke sbírce generál Pavel.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Pavel už obdobnou sbírku úspěšně zorganizoval pro zdravotníky chebské nemocnice. Lidé na ni během 10 dní přispěli přes 100 tisíc korun. Za takovou částku iniciativa Spolu silnější zajistila dvouměsíční péči přímo v chebské nemocnici.

Podobná pomoc se nyní chystá i v nemocnici v Klatovech, kde je momentální situace velmi vážná. Se sbírkou a zajištěním pomoci tam iniciativě pomáhá i mezinárodní humanitární organizace ADRA.

stařec ( 31. března 2021 08:11 )

Ano je třeba zdravotníkúm pomoci !!! Co tak vojáci co buzerují s policájtama na silnicích?? Nebylo by užitečnější pomoct v nemocnicích ?!?!?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa