Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Trumpův koktejl“ v Česku: Nový lék proti covidu dostal první pacient (43), muž po transplantaci srdce a plic

Aktualizováno -
30. března 2021
13:55
Autor: jza, ČTK - 
30. března 2021
13:27

Do Česka dorazily v pátek první léky na covid od firmy Regeneron. Ve třech dodávkách jich má přijít 12 000 dávek, rozdělí se do dalších nemocnic. Ředitel pražské motolské nemocnice Miroslav Ludvík  a další odborníci na úterní tiskové konferenci představili distribuci i léčbu přípravkem s názvem Regn-CoV2. Ten je určen zejména pro rizikové pacienty, jako jsou lidé s onkologickým onemocněním nebo po transplantaci.

Systém má být takový, že pacienti, kteří splňují indikační kritéria, by měli poté, co jim je PCR testem prokázán koronavirus, kontaktovat praktického lékaře. Ten by měl telefonicky kontaktovat jedno z infuzních míst a měl by tam pacienta odeslat,“ uvedl Ludvík. Lék se podává formou infuze, která trvá zhruba hodinu, pacienta je pak třeba ještě hodinu sledovat. Lék by podle Ludvíka měl znamenat, že lidé by pak zjednodušeně řečeno neměli končit na jednotkách intenzivní péče. „Je to hezký příklad toho, jakým způsobem bychom měli ta opatření z plošných směřovat na ta cílená,“ uvedl.

Indikační kritéria jsou nastavena tak, aby se lék dostal k těm nejrizikovějším pacientům, pro které by mohla nemoc být i smrtelná. „Jsou to všichni pacienti, kteří se léčí léky utlumujícími imunitu,“ shrnul vedoucí lékarník z Motola Petr Horák. 

První pacient

Přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF v Motole Tomáš Vymazal si od léku slibuje, že by mohl ulehčit přetíženým nemocnicícm. Upozornil, že v současnosti v nich s covidem leží zhruba sedm tisíc lidí, z toho tisíc ve vážném stavu. „Slibujeme si od toho, že ubude nejtěžších pacientů, a nemělo by se stávat, že zdravotnická zařízení budou tak zatížená péčí o kriticky nemocné,“ řekl na tiskové konferenci.

V úterý dostal infuzi s novým lékem v Motole první pacient, 43letý muž po transplantaci srdce a plic. Ten byl před operací ve velmi těžkém stavu, propuštěn byl pět týdnů po transplantaci. Před třemi týdny dostal vakcínu proti covidu of Pfizeru. „Nicméně nemá protilátky. Máme zkušenost, že po očkování od Pfizeru pacienti po transplantaci plic protilátky nevytváří,“ uvedl lékař Jan Havlín. Muž poté dostal covid, do nemocnice přišel s lehkými příznaky - měl rýmu a začal pokašlávat. „Je to ideální pacient pro tento lék,“ dodal lékař.

60 tisíc za dávku

Podle Ludvíka stojí dávka léku 60 tisíc korun a je plně hrazena pojišťovnou, celkem ho tedy bude dovezeno za 720 milionů korun. První várka obsahuje 4000 dávek. Polovina je právě v motolské nemocnici, druhá polovina dorazí ve čtvrtek do fakultní nemocnice v Brně, následně se bude distribuovat do infuzních míst v jednotlivých krajích. Rozvoz do nemocnic, které mají o léčivo zájem, začne tento týden, lék distribuuje firma Roche dle pokynů nemocnic v Motole a Brně. Další dodávky by měly dorazit v dubnu a v květnu.

Dostal ho Trump

Lék je kombinací protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk. V současnosti se používá v USA, Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) na začátku února zahájila jeho průběžné hodnocení. Jako první v Evropské unii se rozhodlo tento lék experimentálně používat Německo. Léčbu tímto lékem také na podzim podstoupil tehdejší prezident USA Donald Trump.

Ministerstvo v únoru povolilo použití podobného léku tohoto typu, bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Toho je v ČR 3000 dávek, rozváží se z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. 

vaber ( 31. března 2021 08:33 )

kdysi se psalo ,že lék je prevence proti těžkému průběhu ,proto ho dostal Trump,
kde se asi nakazil takový těžký pacient, který nikde nechodí a dodržuje karanténu jako nikdo , nebylo to náhodou v nemocnici?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa