Personál obchodu obojživelníka pohotově lapil do sklenice a předal zvířecím záchranářům. Ti zařídili kedlubnové cestovatelce komfortní azyl.

„Putovala k paní Jiřině Hepové, která má s odchovem obojživelníků a podobnými případy bohaté zkušenosti. Rosnička se u ní bude mít jako v bavlnce. Speciální terárium, jako hlavní potravu cvrčky přiměřené velikosti, drobný hmyz, vitamíny a péči, kterou bychom jí mohli závidět,“ popsal osud asi čtyřcentimetrové žabky zvířecí záchranář Karel Makoň.

V teráriu už žába nejspíše zůstane. „Přesná lokalita původu nám není známa a vypouštět nepůvodní druhy zvířat do naší přírody je zakázané, velice nebezpečné, nežádoucí a hlavně v rozporu s naší filozofií,“ vysvětlil Makoň.

Drobná, ale hlučná

Kedlubnovou cestovatelku určili ochránci jako rosničku zelenou. Je rozšířená téměř po celé Evropě, u nás přísně chráněná. Pyšní se titulem nejhlasitější evropská žába, skřehotání je slyšet na kilometry.

Někteří považují rosničku za živý barometr, ozve se při změně atmosférického tlaku. Stejně hlasitá je ale i při rozmnožování, stoprocentně spolehlivý meteorolog z ní tedy opravdu není.

VIDEO: Souboj užovky s ropuchou.

Video
Video se připravuje ...

Houbařka Jana Plecháčová natočila souboj užovky obojkové s ropuchou. 

Fotogalerie
4 fotografie