„Budějovická patří dlouhá léta k neřešeným problémům a ostudám. Předpokládáme, že v dubnu se začne s opravami a že na podzim už budeme mít opraveno a tato ostuda zmizí,“ řekl Chabr.

Do soutěže se přihlásilo sedm firem, z nichž město vybralo vítěze. Město se původně rozhodovalo, zda terasu zbourá a postaví novou, nebo ji opraví. Nakonec se usneslo na druhé variantě. V nosné konstrukci jsou zabudovány prodejní stánky a rovněž zasahuje do základů budovy České Spořitelny a Domu bytové kultury (DBK). „Bylo tam komplikované právní jednání a dohoda s vlastníky,“ řekl Chabr.

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nikdy se neopravovala. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je znám od roku 2010. Stavba navíc právně nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních letech bylo vypracováno několik projektů na opravu, ta se ale nikdy neuskutečnila.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít 22. ledna 2018. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale úřad nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Fotogalerie
17 fotografií