Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec dohadů: Koronavirus pochází z netopýrů, uzavřeli experti. Z laboratoře neunikl

Autor: ČTK - 
29. března 2021
10:02

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 zřejmě pochází od netopýrů a na člověka se přenesl přes dalšího živočicha. Scénář, že virus SARS-CoV-2 unikl z laboratoře, je naopak „vysoce nepravděpodobný“, uvádí podle agentury AP pracovní verze studie o původu viru, na níž se podílejí odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) a Číny.

Zveřejnění zprávy, která vychází z letošního pátrání po původu koronaviru týmu WHO v Číně, bylo opakovaně odkládáno. Podle AP to vedlo k dohadům, zda se čínská strana nesnaží studii ovlivnit tak, aby se vyhnula případnému obvinění, že pandemii způsobila. Na podobě dokumentu se totiž musejí shodnout experti z WHO a Číny. Peter Ben Embarek, šéf týmu WHO, který byl vyslán do Číny, aby vyšetřil pozadí pandemie, minulý týden uvedl, že zpráva by mohla být připravena k zveřejnění za několik málo dní.

Agentura AP dnes získala koncept napjatě očekávaného dokumentu od diplomata působícího v Ženevě a zastupujícího jeden z členských států WHO, který ale nechtěl být jmenován, protože studie zatím nebyla oficiálně zveřejněna. Není tak zcela jasné, nakolik bude zpráva před publikováním ještě pozměněna.

Mezinárodní tým zkoumal čtyři hypotézy o původu koronaviru, které seřadil na stupnici podle pravděpodobnosti. Jako pravděpodobná až velmi pravděpodobná je podle dokumentu teorie, že virus byl přenesen na člověka přes dalšího živočicha. Přímý přenos z netopýra na člověka vyhodnotili odborníci jako pravděpodobný. Možný, ale nikoliv pravděpodobný je pak podle expertů scénář, že se virus do Číny dostal s dodávkou mražených potravin. Ve všech oblastech, vyjma hypotézy týkající se úniku z laboratoře, navrhl kolektiv autorů další zkoumání.

Virus nejpodobnější tomu, který způsobil pandemii covidu-19, byl nalezen u netopýrů, o nichž je známo, že jsou přenašeči koronavirů. Zpráva však konstatuje, že „z pohledu evoluce je virus objevený u netopýrů vzdálený od viru SARS-CoV-2 zhruba několik desetiletí, což poukazuje na existenci dosud neodhaleného chybějícího článku“. Studie tvrdí, že velmi podobné viry byly objeveny také u luskounů. Dále upozorňuje, že covid-19 mohou přenášet také norci a kočky.

Virus SARS-CoV-2 byl poprvé zaznamenán v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu a od té doby se rozšířil téměř do celého světa. Podle názoru některých expertů se virus přenesl na lidi na wuchanském tržišti, kde se prodávala divoce žijící a exotická zvířata. Čínská vláda tuto verzi zpochybňuje a tvrdí, že virus pochází ze zahraničí, například z dovezených mořských plodů.

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Barunka Rafaelová ( 5. dubna 2021 05:42 )

Konečně někdo kdo je trochu informovanej, 95% našeho krásnýho ceskyho národa, bude chalovat všechny ty bláboly o tom jak nám vlastně nakonec chtějí pomoct, ale budou požadovat sjednocení a podrobení. skoro všichni v týhle naší EU udělají co se jim řekne, poserové, protože je k tomu státy doženou tím že lidi už nebudou mít co do huby když, museli povinně zkrachovat. Udělali jste z Naší planety bandu nemorálních podelanejch a bezcharakterních šmejdů, protože dneska by udělali ty odporní lidí cokoliv, aby měli to po čem se touží... 💵💵 *** Vám na nějaký podrobení 🙏 já jsem sama sobě panem lidi... amen 🙏

Ievice-je-smegma ( 30. března 2021 10:50 )

Ty nejsi málo blbej.

vaber ( 30. března 2021 08:04 )

je třeba vybít netopýry a bude po pandemii, odborníkům a expertům se musí věřit, ale proč by nemohl pocházet z lidí , netopýři mají zvláštní dar na mutace virů a lidé ne?, to by měli odborníci vysvětlit

deratizater ( 30. března 2021 05:02 )

Zní to hezky jako pohádka o Červené Karkulce.Ale realita je poněkud jiná probíhá zákeřná biologická válka která nezná hranice a hubí i ty kteří ji rozpoutali .

Ievice-je-smegma ( 29. března 2021 23:53 )

Takže v Americe žerou čínské netopýre.
Tedy alespoň podle levicové pakáže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa