Dramatické chvíle boje o lidský život zachytila osobní kamera jednoho ze zasahujících policistů. Výcvik, který zahrnuje i práci s externím defibrilátorem, se nyní hlídce v praxi při okamžité resuscitaci osvědčil. „Externí defibrilátor dokonce vyhodnotil nutnost dvou výbojů a v následné záchraně pokračovali až do brzkého příjezdu zdravotníků,“ konstatoval policejní mluvčí Petr Vala.

„Když jsme přijeli na místo, navázali jsme na resuscitaci a rozšířili péči. Pacienta jsme zaintubovali, napojili na řízenou ventilaci a zaléčili. Podařilo se nám obnovit jeho životní funkce. Určitě je na místě poděkovat kolegům policistům, jejich pomoc byla významná,“ uvedla lékařka Jana Hanzálková, která společně s ostatními zdravotníky o muže pečovala. Seniora následně sanitka převezla na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno.

Video
Video se připravuje ...

Policisté v Brně ožili důchodce po kolapsu Policie ČR Brno

„Tento příběh jasně ukazuje, že každá minuta se počítá, články záchranného řetězce do sebe zapadly a výsledkem je další zachráněný život,“ shrnula mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Zachránili i  sebevraha

Policisté v Brně svou rozhodnost předvedli v minulých dnech i při jiném případu, kdy na tísňovou linku zavolal zoufalý muž (55). Ten se rozhodl skoncovat se životem. Těsně předtím, než náhle zkolaboval, stihl ještě policistovi na telefonu prozradit, že spolykal větší množství prášků.

Muži zákona neprodleně vyrazili k jeho domovu, kdy ale na zvonění ani bouchání nereagoval. Šlo o každou vteřinu, hlídka proto do bytu vstoupila s použitím síly.

„V bytě našla silně intoxikovaného ležícího muže v bezvědomí. Rychlým zásahem se ho podařilo zachránit a dostat do nemocnice,“ dodal policejní mluvčí. I tento případ zachytila osobní kamera jednoho ze strážců zákona.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
6 fotografií