„Hromadné vypnutí světel po celé Zemi vnímám jako důležité symbolické gesto, kterým dáváme najevo, že si uvědomujeme hrozbu klimatických změn a nezbytnost environmentálně odpovědného chování. Čistá voda, čerstvý vzduch a zdravé potraviny nejsou samozřejmostí a každý z nás by si to měl uvědomit," uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

Zhasne až padesátka památek

Smyslem Hodiny Země je upozornit na nebezpečí, která jsou spojena s lidskou činností a v jejichž důsledku dochází k nevratnému zhoršení klimatu. Největším nebezpečím dneška je přitom závislost na výrobě energie z fosilních zdrojů. Miliony lidí po celém světě při této příležitostí dávají najevo vůli a otevřenost k přechodu na obnovitelné zdroje. Na důkaz toho se poslední březnovou sobotu přesně na hodinu ponoří do tmy i nejvýznamnější pražské památky. Konkrétně půjde například o Karlův most, Národní divadlo, Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu, Malostranskou mosteckou věž, Stavovské divadlo, Strahovský klášter, památník na Vítkově, či řadu pražských kostelů. Celkem půjde o téměř padesát míst a pražských památek. K Hodině Země se mohou přidat také jednotlivci, registrovat se mohou na stránkách akce. 

Symbolické gesto za lepší klima

Podle propočtů společnosti Technologie hl. m. Prahy, ušetří tato hodinová „odstávka“ veřejného osvětlení až 15 000 kWh. To zároveň znamená, že metropole vyprodukuje o 6,5 t emisí CO2 méně.

Pražští zastupitelé vyhlásili klimatický závazek, při kterém chce město do roku 2030 snížit množství emisí oxidu uhličitého o 45 procent a do roku 2050 chce, aby byla metropole bezuhlíková. „Mezi hlavní opatření patří rozvoj obnovitelných zdrojů energie především na budovách, úspory energie, přechod na nízkoemisní dopravu. První projekty komunitních obnovitelných zdrojů by měly být realizovány v tomto roce a s masivnějšími investicemi počítáme od roku 2022,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Památky zhasnou všechny najednou

Stejně jako v předcházejícím roce zhasnutí vybraných pražských památek zajistí městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). „Zatímco loni jsme při této příležitosti postupně zhasínali deset památek podle století jejich vzniku, abychom upozornili na význam životního prostředí v našich dějinách, letos se úderem půl deváté ponoří do tmy všechny vybrané objekty najednou,“ popsal Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti THMP. Celkem se tak akce dotkne devatenácti set speciálních svítidel, která pražské pamětihodnosti nasvěcují

Hodina Země se uskutečňuje už od roku 2007 pod patronátem Světového fondu na ochranu životního prostředí (WWF). Tehdy se mu podařilo oslovit veřejnost symbolickým zhasnutím osvětlení budovy opery v australském Sydney. Od roku 2010 se pak k iniciativě připojila i Česká republika. V loňském roce se zapojilo na 124 českých obcí a měst, ani Praha nebyla výjimkou.

Fotogalerie
4 fotografie