Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Umpalumpa na Olomoucku našel ztracenou seniorku: Pomohl i policejní vrtulník

Policejní pes Umpalumpa.
Policejní pes Umpalumpa.  (Autor: Policie ČR)
Autor: VaB - 
27. března 2021
11:47

Olomoučtí policisté v pátek pátrali po ztracené a dezorientované seniorce. Do pátrání se zapojily desítky policistů, vojáci, tři psovodi a v neposlední řadě i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Jeden z policejních psů, Umpalumpa, nakonec ztracenou seniorku našel.

Bylo půl čtvrté ráno v pátek. Muž z Olomoucka volal na linku 158 s tím, že postrádá svou osmasedmdesátiletou manželku. Naposledy jí viděl o půlnoci, z domu odešla bez dokladů, peněz a telefonu. 

Obavy o ženin život umocnil fakt, že mohla být dezorientovaná v čase i prostoru. „Policisté okamžitě zahájili rozsáhlou a koordinovanou pátrací akci, do které se zapojilo 15 policistů a příslušníků Armády ČR, včetně 3 psovodů, letecká služba Policie ČR s vrtulníkem vybaveným termovizí a 3 strážníci Městské policie Olomouc,“ uvedla mluvčí Petra Vaňhová.

Po ženě pátrali v zalesněné oblasti Svatý Kopeček. Ke zdárnému a šťastnému konci došlo zhruba po třech hodinách. „K úspěšnému a rychlému vypátrání seniorky přispěla zásadní měrou přítomnost letecké služby, která usměrňovala pozemní pátrání,“ dodala mluvčí. Piloti a palubní technik vidí své kolegy na zemi ze vzduchu a mohou jim lépe popisovat terén před nimi a případně je i navigovat.

Pohřešovanou ženu nakonec vypátral čtyřnohý policista Umpalumpa. Policejní pes je šikovný, nešlo o jeho první pátrací akci. Podchlazenou ženu předali policisté rodině. 

Zdeněk Kopečný ( 28. března 2021 18:36 )

To, že Policie řeší i takové případy, moc lidí nevnímá a nezajímá. Hlavně vypukne běsnění poté, když policisté po neuposlechnutí výzvy položí provokatéry na zem a přiloží jim pouta. Tak, jak jim to určuje zákon a služební předpis a jak to nacvičují. Hned je to na YT pod názvem "policejní brutalita". – Co k těmto lidem říci? Blahoslaveni chudí duchem neb jejich bude království nebeské! Zde ke článku – dík policistům, vojákům a záchranářům!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání