Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chlapeček (10) ze Strakonic má mámu v kómatu a hrozilo, že ztratí i spolužáky: Konečně má naději na světlejší zítřky!

Paní učitelka bojuje za svého žáčka, kterého postihla tragédie.
Paní učitelka bojuje za svého žáčka, kterého postihla tragédie.  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: VaB - 
27. března 2021
05:20

Desetiletý chlapec ze Strakonic má těžký život. Žil v sociálně slabé rodině a máma ho musela dát do dětského centra, kam ho chodila navštěvovat. Už už to vypadalo, že se situace začala zlepšovat a brzy budou zase spolu, jenže přišla další rána. Maminka měla nehodu a je v kómatu, ze kterého se bohužel už nejspíš neprobudí. Navíc se musel odstěhovat desítky kilometrů daleko od svých kamarádů a spolužáků. Teď mu ale svitla velká naděje, protože jeho paní učitelka a další dobří lidé se rozhodli, že to tak nenechají!

Osud se s ním nemazlil. Narodil se do sociálně slabé rodiny, začátky ve škole neměl nejhorší, byť byl trochu pomalejší. Pak se ale  sociální situace jeho mámy začala zhoršovat. Hoch neměl připravené věci, svačinu, nebo zaplacené obědy. 

Jeho máma těžkou situaci v rodině vyřešila tím, že svého syna dočasně umístila do dětského centra ve Strakonicích, ve kterém ho navštěvovala. Když už to vypadalo, že se k sobě vrátí, přišla další rána. Maminka měla těžkou autonehodu, po které skončila v kómatu. Šance, že se probudí, jsou podle doktorů mizivé.

Jelikož žena sama pochází z dětského domova, nemá žádné příbuzné, tedy nikoho, kdo by se o chlapce postaral. Další ránou byl fakt, že se musel z domova, kde rok bydlel, přestěhovat do vzdáleného dětského domova v Písku. „Mě to za něj strašně bolí, protože si myslím, že to musí být strašně těžké. A on s tím vším se vypořádává takovým tím svým způsobem. Pořád se snaží být hodný, veselý, přátelský, ale tady je nebezpečí, že jednou to na něj všechno padne a on se z toho může třeba opravdu zhroutit nebo může mít další psychické problémy,“ popsala učitelka  chlapce Jana Rohová v pořadu 168 hodin. 

Svitla naděje!

Žena usiluje o to, aby chlapec nepřišel o svou školu a své kamarády. Jeho třída pro něj byla jako rodina. „Skládali se mu na dárky k Vánocům, celá třída ho podporuje, kamarádí s ním, srandujou. (Je to..., pozn. red.) chlapeček, co se snaží za každou cenu plavat s hlavou nad hladinou, i když mu jeho osud naložil tolik závaží,“ popisuje nadační fond Srdce pro Strakonice, který pro chlapce vypsal sbírku.

Velkou nadějí by pro malého školáka mohli být pěstouni. Znamenalo by to, že by se mohl vrátit i ke svém milované třídě. „Už se nám ozvali někteří prověření pěstouni, kteří by mohli pomoci a vzít si toho kloučka do své péče,“ řekla pro CNN Prima News krajská radní Lucie Kozlová (ODS).

Radost z toho má i Jana. „Vypadá to, že by se rodina pro něj mohla brzy najít. Takže všichni mu držíme palce,“ dodala. Maximálně do dvou měsíců by se hoch mohl přestěhovat do nové rodiny. Ve sbírce, kterou spustil nadační fond, se podařilo vybrat téměř 300 tisíc korun. Přispět chlapečkovi, který na světě zůstal v podstatě sám, je možné zde.

kralovna-vsech-mori ( 27. března 2021 07:43 )

Příbuzné chlapec určitě má z otcovi strany. Poxhybuju, že to bylo samopočetí.

Zobrazit celou diskusi