Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Testování žáků v Praze: Magistrát nechá otestovat asi 400 dětí zdravotníků, které chodí do školy

Testování v Praze. (ilustrační foto)
Testování v Praze. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.)
Autor: ČTK - 
25. března 2021
19:05

Pražský magistrát zahájí v pátek dobrovolné testování žáků, kteří navštěvují školy vyhrazené pro děti zdravotníků a zástupců dalších nezbytných profesí. Jak magistrát uvedl v tiskové zprávě, testování se bude týkat asi 400 dětí v 15 školách a uskuteční se v pátek a příští týden od pondělí do čtvrtka ve třech školách denně. Děti budou testovány přímo na místě ze vzorku slin a výtěrem z nosu, a to jak antigenní, tak PCR metodou. 

„Jedná se o testy, které měly být využity pro plánované březnové testování středoškoláků, ale protože ti se nakonec do škol nevrátili, nebyly testy využity," uvedl pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti). U testování budou koordinátoři magistrátu, kteří přímo na místě pomohou školám s organizací.

Odběr doma i ve škole

Radní vysvětlil, že odběr pro PCR test ze slin provedou rodiče doma s pomocí setu, který dítě dostane při odchodu z vyučování. Zároveň rodič dítě přihlásí do registračního systému, následující den s ním přijde do školy a test odevzdá k vyhodnocení, které hned na místě provedou pracovníci firmy Therapy Medical. Zároveň dítě podstoupí antigenní test, který provede odborný personál odběrem z přední části nosohltanu. „V případě pozitivního antigenního testu odchází dítě s rodičem domů a čeká na další pokyny z hygienické stanice. V testovací den by se rodič ve škole mohl zdržet maximálně půl hodiny," uvedl radní.

Všechny školy jsou z rozhodnutí vlády úplně uzavřeny od začátku března, před tím do nich chodili žáci prvních a druhých tříd. Výjimku mají právě školy pro děti zdravotníků a zástupců dalších nezbytných profesí do deseti let. V Praze pro ně město určilo asi 70 zařízení, které využívá podle zájmu. Kromě zdravotníků, zaměstnanců integrovaného záchranného systému či školských pracovníků mohou do těchto zařízení své děti umisťovat i například zaměstnanci v justici, kurýři, pracovníci zajišťující zásadní městské služby nebo dobrovolníci, podílející se na boji s epidemií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa