Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tomáška ze strakonického babyboxu chce zpátky jeho matka: Pokud není kreatura, snad jí ho dají, říká otec babyboxů Ludvík Hess

Autor: chal - 
25. března 2021
14:01

Ve strakonickém babyboxu se 18. března objevil nechtěný chlapeček, který dostal od zakladatele schránek na odložené děti Ludvíka Hesse jméno Tomáš. V babyboxech většinou končí novorozenci, Tomáš ale vážil asi pět a půl kila a na první pohled se jednalo o několikaměsíčního kojence. Netradiční případ zaznamenal další zvrat po necelém týdnu. Tomášova matka si vše rozmyslela a děťátko chce zpět!

Když se rozezněl alarm, který upozorňuje, že se v babyboxu ve strakonické nemocnici objevilo dítě, a tamní zdravotníci se šli na dítě podívat, okamžitě jim bylo jasné, že tento případ je od jiných odlišný.

Neobvyklý případ

Zatímco v drtivé většině jsou děti nalezené v babyboxech novorozenci, tentokrát šlo už o odrostlého kojence. Několikaměsíční Tomáš, jak ho pojmenoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess, vážil asi pět a půl kila.

Na absolutního rekordmana, téměř dvouletého Káju Spěváčka, kterého rodiče odložili v pelhřimovském babyboxu, sice Tomáš ani zdaleka nemá, ale i tak zdravotníky nalezení takhle velkého dítěte překvapilo. A nestandardní je tento případ i dál.

Necelý týden po nalezení Tomáše se totiž o chlapce přihlásila jeho matka. „Ozvala se žena, která tvrdí, že je matkou odloženého chlapečka. Podle jejího tvrzení se ocitla v tíživé situaci a neviděla jiné řešení, než bylo odložení chlapečka do babyboxu,“ uvedl pro Deník ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala.

Vrátí Tomáše matce?

Věc nyní řeší Odbor sociálně-právní ochrany dětí. Podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse je dobře, že si matka svůj čin rozmyslela. Důvody, proč se rozhodla synka odložit, mohla mít různé, řekl Hess pro Blesk.cz.

„Buď šlo o rodinné, sociální důvody, případně o nějakou hormonální disbalanci, ale nevím. Jsem samozřejmě rád, že se přihlásila, ale nebude to mít jednoduché,“ uvedl Hess s tím, že o věci zřejmě bude rozhodovat opatrovnický soud. „Pokud matka nežije v příšerných podmínkách, anebo není úplná kreatura, tak nepochybuji, že jí to děťátko vrátí,“ doplnil.

Babybox pro každé okresní město

V babyboxech po celé republice se našlo už 217 odložených dětí. Vysněnou metou Ludvíka Hesse je, aby mělo svůj babybox každé okresní město. A ten moment se pomalu, ale jistě blíží. V pátek 2. dubna se otevře baby box v Teplicích, 15. května pak v Jablonci a od 30. června budou mít svou schránku na nechtěné děti i Louny, kde babybox nebude v budově nemocnice, ale v areálu soukromé firmy.

„Když se v babyboxu objeví dítě, ostraha areálu dostane signál na mobil a do počítače a zavolá sanitku,“ vysvětlil Ludvík Hess, jak to bude v Lounech fungovat.

Hessova Libeň

V letních měsících pak čeká výměna babyboxy na Praze 6 a 2. Ludvík Hess má ovšem největší radost z fungování babyboxu umístěném v libeňském zámečku na Praze 8. „Přinesl mi mimořádné zadostiučinění,“ uvedl libeňský patriot s tím, že velkou zásluhu na vzniku tohoto babyboxu má starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

„Seznámil jsem se s ním, když odhaloval bronzovou pamětní desku časopisu Divoké víno, který jsem v roce 1964 zakládal,“ doplnil Hess, který navštěvoval libeňské gymnázium přímo naproti zámku.

buban ( 25. března 2021 18:47 )

Šašku,tys mě ničím nerozbils.Nejsi ani k smíchu,spíš tě lituji.

Lucie H ( 25. března 2021 18:27 )

🙄🙄🙄

marlen52 ( 25. března 2021 18:14 )

proč takové děcko nedají okamžitě k adopci teď si ho vezme a za čas ho zase někam odloží ten už měl být v rodině a žít spokojený život a ona by se neměla dozvědět kde klučina je

buban ( 25. března 2021 18:02 )

Šášo fakt jedeš-já jsem,na rozdíl od tebe,neurážela.I když vlastně-no,radši nic.

buban ( 25. března 2021 17:45 )

No nevím,jest také možné,že si hned po porodu zcela neuvědomila,co vše lze vytřískat na různých "dáf­kách"­.Kaž­dopád­ně přeji Tomáškovi vše dobré.

Zobrazit celou diskusi