„Tak to je hustý, to je hustý!“ radovala se vyměněná partnerka Martina (35), zasloužilá šestinásobná maminka, ve chvílích, kdy si poprvé procházela zámkem v Osečanech. „Já mám takovej pocit, že jsem už ode dveří zapomněla zavřít hubu. Obrovskej prostor, všechno je krásný…  a ten výhled, no to je boží. Akorát by tady nemusela bejt taková zima.“ Záhy zjistila, že v kuchyni, kde byla zvyklá na myčku a jiné důležité spotřebiče, panují podstatně… jiné podmínky. Tak trochu středověké. „Je to úplně ideální, páč když tady udělám bordel, tak to nebude vidět,“ smála se však.

Nová zámecká paní si sice rychle zvykla na zašlý stav své dočasné domácnosti, celou dobu se však těšila na návrat domů, kde jí „při vykonávání potřeby nebude viset ze zadku rampouch“, nebude mít spálené prsty od kamen, bolavé nohy od neustálého nošení dřeva na topení a tak dále. Pohádkový pobyt na zámku se zkrátka nekonal.  Jak to vypadá uvnitř zámku a také v jeho okolí, kde jsou například kozy (ty si zámecký pár pořídil proto, „aby tady baštily park“), se můžete mrknout do naší galerie.

VIDEO: Jaký je opravdový život na zámku Matěje Stropnického?

Video
Video se připravuje ...

Jaký je opravdový život na zámku Matěje Stropnického? Sledujte v premiérové Výměně TV Nova

Bývalý šéf Strany zelených a zastupitel Prahy 3 Matěj Stropnický, známý též z televizních obrazovek, dal sbohem městu už před víc než třemi lety. Banky ho založit nechtěly, a tak za peníze půjčené od rodiny pořídili s partnerem polorozpadlý zámek na Příbramsku. Dvanáctimilionová investice ale nebyla poslední, objekt nutně vyžaduje řadu úprav. A ty mohou jít až do desítek milionů…

I to byl mimo jiné důvod, proč se dvojice rozhodla kývnout na Výměnu. „Živit tenhle barák není žádná bžunda a musíme do léta sehnat čtyři miliony na střechu, teda, už jsem zvládl osm set tisíc, zbejvá 3,2 mil, abych byl přesnej, mazec,“ napsal syn Martina Stropnického (64) otevřeně na facebook.

Před dvěma lety se Stropnický s Krejčíkem, jenž se proslavil mimo jiné i v Ordinaci, rozhodli přivydělávat pořádáním svateb na zámku. „Za svatby u nás budeme účtovat nějaký přiměřený pronájem, ne úplný majlant, vidím to tak okolo deseti tisíc,“ těšil se na podzim 2019. Snaží se ale vydělávat i pořádáním divadelních představení, pronajímá pokoje, a také dělá komentované prohlídky.

Ty mají ovšem vstupné dobrovolné. „V tom zámku nic není, tak aby nebyli lidé naštvaní, tak se platí po prohlídce, pokud lidé ocení můj výklad a naše úsilí. Lidé hledají u památek autenticitu a té je tu hodně,“ vysvětloval svůj poněkud neobvyklý byznysplán sympatický Stropnický, co v roce 2008 lámal dívčí srdéčka v poetickém snímku Máj.

VIDEO: Blesk Zprávy navštívily Matěje Stropnického na jeho zámku v Osečanech

Fotogalerie
87 fotografií