Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Když se očkovalo v minulosti, lidé byli nadšení, diví se primářka Bulovky. Podle ní škodí hlavně dezinformace

Aktualizováno -
23. března 2021
17:05
Autor: diz, ČTK, luv - 
23. března 2021
15:34

V hlavním městě začalo tento týden fungovat nové očkovací centrum na Vyšehradě. Celkem je v hlavním městě registrováno už 45 očkovacích míst s celkovou kapacitou 9 tisíc vakcinací denně. Je očkování bezpečné? Rozhovor o tom prostřednictvím streamu vedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s Hanou Roháčovou, která je primářkou Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Fakultní nemocnice Bulovka.

Očkování obecně je celkem třeskuté téma. Vedou se ohledně něj spory na politickém kolbišti, mnozí lidé se očkovat také obávají, vakcínám nevěří. Mnozí také zlehčují následky a dopady koronaviru, z důvodu nejrůznějších dezinformací také odmítají roušky.  I to zaznělo v rozhovoru primátora Hřiba s primářkou Hanou Roháčovou.

Obavy

Z očkování má plno lidí obavy. Objevovaly se názory, že vakcína byla na trhu příliš brzy. Bezpečnost vakcinace na covid-19 ale potvrdila primářka Roháčová. „Očkovací látky prošly stejnými klinickými studiemi jako jiná očkování. U těch ale trvá léta než se firmy do výroby pustí. Sledují, jaký to bude mít odbyt, kolik to bude stát, kdo to zaplatí. U vakcíny na covid toto prevýrobní stadium odpadlo. Tím se čas výrazně zkrátil,“ vysvětlila Roháčová. 

V rozhovoru padlo i téma tolik diskutované a obávané vakcíny Astra Zeneca.  „Astra Zeneca i ostatní vakcíny jsou považovány za bezpečné. U této vakcíny byly informace o tom, že není úplně ideální, ale v nějakých větších studiích to ověřeno nebylo. Vakcína by nemohla být vpuštěna na trh,“ uvedla Roháčová a dodala, že na Bulovce očkují vakcínou Pfizer, ale vakcíně Astra Zeneca by se nebránili.

Video  Hana Roháčová hovoří o panice Čechů, kteří se bojí koronaviru.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Světlo na konci tunelu Roháčová vidí již brzy. „Kolektivní imunita, tzn. že společnost je promořena natolik, že mezilidský přenos hrozí velmi málo, se počítá od 70 % výše,“ řekla Roháčová, která optimisticky odhaduje dosáhnutí takového čísla už na podzim. Podle Hřiba u některých věkových i profesních skupin už jsme dokonce nad 70 %. 

Dezinformace

Roháčová s Hřibem narazili i na téma dezinformací, které se hojně šíří ve společnosti ohledně očkování na covid. „Když se začalo očkovat v minulém století, lidé byli nadšení. Epidemie, které tady byly, se tím zlikvidovaly. V posledním desetiletí se objevili tzv. antivakcinisté a začaly se vytvářet teorie, které nemají s odborným myšlením nic společného. Takových nepodložených úvah je bohužel veliké množství. Očkovací látkou nikomu do těla nevpravujeme žádný virus, vpravujeme tam buď jeho část, která je oslabená či mrtvá. Imunitní systém reaguje na něco, co je tělu cizí. Tím si na něj vytváří paměť, a když tam přijde živý virus, tak ví, jak na něj má reagovat,“ vysvětlila Roháčová.

Současná situace

Od loňského začátku epidemie se v hlavním městě novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo téměř 167 000 lidí. Přes 145 000 z nich se už z nemoci vyléčilo. Většina nakažených má mírný průběh nemoci, nemocnice v celé zemi ale zůstávají přetížené.

Centrum na Vyšehradě zatím neslouží pro očkování veřejnosti, přednostně se nyní očkují strážníci, po nich přijdou ve zbytku týdne na řadu lidé s poruchou intelektu a jejich ošetřovatelé. Do plného provozu, kdy se k vakcinaci v centru začnou pouštět všichni oprávnění lidé přihlášení přes státní rezervační systém, by podle harmonogramu mělo centrum vstoupit 6. dubna. Při současném nastavení očkování osm hodin denně zvládne naočkovat až 1000 lidí denně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa