Rozvoj a proměnu celé oblasti již v minulosti řešilo několik studií, ale doposud se nepodařilo najít shodu mezi všemi aktéry a vlastníky. Teď to vypadá, že by se to mohlo podařit. Magistrát se na soutěži domluvil s majiteli pozemků, což je společnost ČSAD Praha holding a společností Masaryk Station Development.

Vnitřní periferie

Podle náměstka primátora pro místní rozvoj Petra Hlaváčka  (TOP 09)  město po diskusi se všemi stranami dospělo k názoru, že urbanistická soutěž je nejlepším řešením. Sám vnímá okolí autobusového nádraží jako v podstatě „vnitřní periferii“ města. „Věřím tomu, že ten soutěžní workshop nám za několik měsíců dá odpovědi, které budeme moci zapracovat do studie ke změně územního plánu,“ řekl k vyhlášení soutěže. 

V porotě podle šéfa plánovací kanceláře ONplan, která celou soutěž organizuje, zasednou zvučná jména světové architektury. Šéf kanceláře Petr Navrátil poznamenal, že celá oblast je z pohledu historie a rozvoje Prahy poměrně mladá. V místech autobusového nádraží stálo opevnění města, které bylo zbouráno před 150 lety.

„Za tu dobu se tu toho odehrálo hodně a teď jsme před velkou změnou,“ myslí si. Poznamenal také na to, že soutěž by měla nějak rozvinout ideu toho, jak by měla města fungovat v „post covidové“ době, kdy se očekává, že způsob práce i pohybu lidí ve městě se může proměnit. 

Nová městská čtvrť

Společnost ČSAD Praha, která nádraží vlastní, by si přála, aby se v budoucnu zvýšil komfort cestujících a zlepšila návaznost na MHD. „Očekáváme zajímavé a chytré nápady od soutěžících, jak z této části Prahy udělat novou městskou čtvrť,“ řekl člen představenstva Pavel Vráblík.

Lepší propojení městských částí 

Území, které by se v budoucnu mělo proměnit, navazuje na developerský projekt z pera architektky Zaha Hadid, který vzniká v sousedství Masarykova nádraží. Původně její koncept zahrnoval právě i okolí Florence, s tím se ale už nepočítá. Jedním z témat, kterým se zabývala už dřívější studie, je prostupnost území. „Nedá se dostat z jedné části Prahy na druhou, nedá se dostat Z Prahy 1 na Prahu 3,“ poznamenal ředitel Petr Palička, předseda představenstva soukromého investora Masaryk Station Development.

Soutěž bude probíhat jako tzv. workshop. Týmy, které se ho zúčastní, nebudou anonymní. Porota vybere ze všech přihlášených pětici finalistů. Poté proběhnou tři workshopy ve spolupráci se všemi zúčastněnými stranami. Finální podoba by měla být představena porotě v listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Hluché místo u Florence se probouzí k životu. Konec močového odéru a dealerů drog, těší se Praha 8. (2018) Eva Fornálová

Fotogalerie
15 fotografií