Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potíže vakcín AstraZeneca: V USA dosáhly na účinnost 79 %. Předložili ale zastaralá data?

Aktualizováno -
23. března 2021
11:31
Autor: ČTK - 
22. března 2021
09:38

Účinnost vakcín od firmy AstraZeneca je 79 procent, uvedla v pondělí britsko-švédská farmaceutická společnost na základě třetí fáze testování vakcíny v USA. Výsledky testů však mohou vycházet ze zastaralých dat, varoval v úterý Národní institut pro alergie a infekční onemocnění (NIAID). Důvěra Evropanů ve vakcínu po nepotvrzených zprávách o spojitosti mezi očkováním touto látkou a ojedinělými případy tvorby krevních sraženin oslabila. Ukázal to průzkum, který zveřejnila společnost YouGov. Výrazné oslabení důvěry zaznamenala ve Španělsku, Německu, Francii či Itálii.

AstraZeneca uvádí, že na základě rozsáhlé a dlouho očekávané studie provedené v USA, Peru a Chile, dosahuje 79 procentní účinnost při předcházení symptomatickému průběhu covidu-19.

V prevenci závažného průběhu onemocnění a hospitalizace je pak prý vakcína účinná na 100 procent. Vakcína vykázala stejné výsledky u lidí všech věkových skupin i etnik. Účinnost u lidí nad 65 let je 80 procent. Tato studie je první, která zahrnovala tuto věkovou skupinu, uvádí agentura AP.

Minulý týden několik států Evropské unie dočasně pozastavilo použití vakcíny od firmy AstraZeneca kvůli obavám z vedlejších účinků, včetně krevních sraženin. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ale následně uvedla, že podle jejích zjištění je vakcína bezpečná, načež většina zemí očkování opět obnovila.

Krok k podání žádosti o schválení v USA

Americké studie se účastnilo 32.000 dobrovolníků, dvě třetiny dostaly vakcínu a jedna třetina placebo.

Očkovaní v rámci studie nevykazovali žádné obtíže, kontrolní komise se zaměřovala zejména na rizika krevních sraženin a trombózy. Dnes oznámené výsledky jsou prvním z kroků pro podání žádosti o schválení u amerického lékového regulátora FDA, píše agentura AP.

Zastaralá data?

Výsledky klinických testů vakcín AstraZeneca v USA však zřejmě vychází ze zastaralých dat, která neposkytují kompletní informace o její účinnosti. V úterý to oznámil americký Národní institut pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) s odvoláním na zjištění rady nezávislých expertů, která dohlíží na klinické testy léčiv.

Vakcína by tak mohla čelit ve Spojených státech další překážce na cestě ke schválení, píší zahraniční agentury.

Nezávislá komise „vyjádřila obavy, že AstraZeneca (do výsledku) zahrnula zastaralé informace z testů, které mohly poskytnout neúplný pohled“ na data týkající se účinnosti. „Vyzýváme společnost (AstraZeneca), aby spolupracovala s odbornou komisí na zhodnocení dat o účinnosti a zajistila tak, aby byla co nejrychleji zveřejněna co nejpřesnější a nejnovější data o účinnosti (vakcíny),“ uvedl ve vyjádření NIAID.

Komunikační přešlapy

USA vývoj vakcíny firmy AstraZeneca významně finančně podpořily a řada expertů předpokládala, že by se mohlo jednat o jednu z prvních a poměrně levných vakcín, které získají povolení k nasazení ve Spojených státech. Vakcínu však doprovází již od začátku testů různé pochyby, jež se týkají její účinnosti, dávkování či možných vedlejších účinků.

AstraZeneca podle médií rovněž učinila několik přešlapů při komunikaci s americkými regulátory, kvůli čemuž musela loni na podzim na sedm týdnů pozastavit svoje klinické testy.

Důvěra Evropanů ve vakcínu AstraZeneca oslabila

Společnost YouGov už ke konci února zjistila, že Evropané jsou vůči očkovací látce AstraZeneca nedůvěřivější než vůči vakcínám od společností Pfizer/BioNTech a Moderna a že obavy z krevních sraženin pak ještě více negativně ovlivnily vnímání bezpečnosti vakcíny ze strany veřejnosti.

Nejméně 13 evropských zemí v uplynulých dvou týdnech pozastavilo podávání vakcíny, na jejímž vývoji se podíleli vědci z britské Oxfordské univerzity. Mnohé z těchto států ale obnovily očkování AstraZenecou v pátek poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že vakcína je bezpečná a její používání riziko krevních sraženin nezvyšuje.

Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem dodala, že zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy krevních sraženin v žilním systému mozku zatím nelze a jejich zkoumání bude pokračovat.

Společnost YouGov průzkumem mezi 8000 lidmi ze sedmi evropských zemí z 12. až 18. března zjistila, že ve Francii, Německu, Španělsku a Itálii lidé vnímají vakcínu AstraZeneca spíše jako rizikovou než bezpečnou.

Zhruba 55 procent dotázaných Němců uvedlo, že vakcína není bezpečná, což je oproti únoru o 15 procent více, zatímco opak si myslí méně než třetina. Ve Francii, kde byla AstraZeneca nepopulární už dříve, ji považuje za rizikovou 61 procent lidí. To je o 18 procent více než v únoru.

V Itálii a Španělsku dříve většina lidí (54, potažmo 59 procent) považovala vakcínu AstraZeneca za bezpečnou, ale nyní jejich podíl klesl na 36 a 38 procent.

Z průzkumu vyplývá, že pouze v domovské Británii neměly obavy z tvorby krevních sraženin po očkování AstraZenecou téměř žádný vliv na důvěru veřejnosti. Sedmasedmdesát procent respondentů z Británie uvedlo, že vakcína je bezpečná. Důvěra v tento preparát je tak mezi Brity téměř stejná jako u vakcíny od firmy Pfizer, jíž důvěřuje 79 procent Britů.

YouGov rovněž uvedla, že nedůvěra vůči AstraZenece patrně neměla vliv na velkou důvěru ve vakcíny od společností Pfizer a Moderna.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kasandra ( 22. března 2021 10:33 )

V USA se Astra Zenecou vubec neockuje - nema tam povoleni ! Pouze Moderna, Pfizer a Johnson!! Kazdy se tomu jen smeje, ze Biden ted ve sve "velkorysosti" rozdava davky Astra Zenecy do Mexika a Kanady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa