Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Aby zachránil hospodu, vzdal se chalupy po rodičích. „Vydržíme do května,“ říká majitel Krčmy U Parašutistů

Autor: jkr - 
21. března 2021
10:54

Již rok trvající epidemie nemoci covid-19 těžce dopadá na hospodské. Téměř milionovou ztrátu kvůli vládním omezením počítá majitel pražské Krčmy U Parašutistů Daniel Hendrich. Podnik v Resslově ulici nedaleko Karlova náměstí provozuje už roky. Teď má obavy, že podnik může brzy zkrachovat.

Kvůli tíživé finanční situaci nakonec Daniel Hendrich s těžkým srdcem prodal chalupu po rodičích. „Abych provoz udržel, za rok, co nemůžeme normálně fungovat, jsem do hospody nalil 900 tisíc. Takže většinu toho, co jsem utržil za prodej chalupy. Ta byla dědictvím po rodičích,“ řekl Blesku.

Krčmu U Parašutistů na Novém Městě letos provozuje 18. rokem. „Kdybych ty peníze neměl, už dávno bych skončil. Jsem v situaci, kdy moje úspory narazily na úplné dno,“ dodává.

Jen 15 jídel denně

Situace je podle něj mimořádně kritická. „Výdejové okénko nepokryje skoro nic. Denně prodáme 15 jídel. Za normálního fungování jsme jich dělali i kolem stovky,“ říká. „I pro pivo si chodí lidé jen symbolicky. V těžké době se Daniel Hendrich nevyhnul ani propouštění. „Musel jsem se rozloučit s některými zaměstnanci. Z deseti mi zbyli dva, a k tomu paní na zkrácený úvazek. Nemám ani kuchaře. Držím si servírku, číšníka a vařím sám,“ popisuje situaci svého podniku.

Bude muset zavřít?

„Jestli nás vláda v květnu neotevře, z devadesáti procent skončím,“ přiznává zasmušile a jedním dechem dodává: „Vadí mi hrozná nejistota, která kolem opatření panuje. Jednou, když slíbili, že nás otevřou, jsem utratil za suroviny asi 70 tisíc korun. Když nás neotevřeli, museli jsme většinu vyhodit.“

e.lesanova ( 21. března 2021 17:03 )

K dobrým hospodským se lidé vrátí hned, jak se situace stabilizuje...To se nedá říct o podnicích ve městech, které byly postaveny výlučně na "dření kůže" cizincům a opovrhovaly naší klientelou, včetně těch majitelů, kteří dávali málo "muziky", ale chtěli hodně peněz, o hygieně, způsobu obsluhy nemluvě...Více jak polovina padne, to je jasné, hlavně ty, kde fungovali majitelé, kteří o provozu, oboru, kvalitě neměli ponětí...80% totální hnus, špína, předraženo

Inka ( 21. března 2021 14:54 )

Jak je jednoduché se podívat na minulé roky podnikání, odvodu daní finančnímu úřadu, co všechno tento člověk vlastní a v čem podniká...stačí zadat ičo a na webu živnostenského rejstříku a justice.cz jsou data veřejné. Tím pádem se ptám, zda se nestydí tento člověk lhát, dělat ze sebe chudáka a jenom malá otázka: kolik asi vydělával v roce 2016, když nedanil ani korunu a vlastně, byl ve strátě..?!

plejer ( 21. března 2021 14:07 )

Ubožák.V Praze měl 10 zaměstnanců, roční vývar 5-10 milionů.Kde ty peníze za 15let jsou? Daně asi neplatil.

Sibyla ( 21. března 2021 11:26 )

nechápu, co vládní program Antivirus? Neuměl podat žádost?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa