Malý Kawi se se narodil loni 17. listopadu a je to čtvrtý potomek samice Mawar (32) a prvním potomkem samce Pagyho (19). V pražské zoo si ho velmi cení, protože je pravnoučetem orangutanů, kteří sem přišli z lesů na Sumatře. Proto je geneticky mimořádné. Když se narodil, ředitel zoo Miroslav Bobek ho nazval dokonce nejcennějším mládětem v celé Evropě.

Orangutani jsou mírumilovná zvířata. Téměř mezi nimi nedochází k potyčkám a členové rodiny často odpočívají v těsném objetí. Kawiho sestra Diri si teď užívá novou roli chůvy. Na moment, kdy jí máma Mawar  brášku půjčí, dlouho netrpělivě čekala. Nyní dostává stále větší důvěru. „Pozorujeme to zhruba posledních čtrnáct dní. Dosud to byla spíše vzácnost,“ říká vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. Synka Mawar dceři půjčuje zatím jen na chvilku.

Chovatelé už ale byli svědky toho, že jí ho nechala asi deset minut. Navíc se Diri s bráškou v náručí od ní vzdálila docela daleko. Pohybovala se s ním nahoře ve větvích a Mawar si při tom v klidu vybírala dobroty z dřevitky dole u vodního příkopu.

Šikovná chůva

Jakmile se ale Kawi ozve, máma hned přiběhne a vezme si ho opět k sobě. Zdá se však, že se dobrodružství s Diri Kawimu líbí. Navíc sestřička jako chůva je prý velmi šikovná. „Jde jí to perfektně. Kawiho jí bude Mawar dávat stále častěji a na delší dobu,“ dodává chovatel.

Hra i škola

Péče o brášku je pro Diri zábavou i hrou zároveň. Učí se tak péči o mládě. Je to pro ni důležité, aby se jednou uměla postarat o svého vlastního potomka. Výhodou Diri je, že jako v přírodě žije bez zasahování lidí se svou matkou a okoukává její chování.

U goril zase covid

Koronavirem onemocněly v Zoo Praha další dvě gorily – samice Bikira a nejstarší padesátiletá Kamba. „Její stav je trochu jako na houpačce, už jí bylo skoro dobře, ale zase se zhoršila, a to se opakuje,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Onemocnění už prodělali Richard a Shinda. Covidem se nakazilo také několik kočkovitých šelem. Všechna zvířata dosud měla mírný průběh.

Fotogalerie
6 fotografií