Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tohle jsou nejkrásnější budovy světa: Mezi elitu se dostal i český skvost

Autor: Darina Jíchová - 
19. března 2021
11:09

Dá se krása změřit? Vědci se o to pokoušejí dlouhodobě pomocí tzv. zlatého řezu, který má být ideální proporcí mezi různými délkami. V minulosti odborníci použili zlatý řez, například aby ukázali, kdo z celebrit je nejatraktivnější, v novém výzkumu se zaměřili na architektonické skvosty, konkrétně na světové budovy. Za nejkrásnější označili Katedrálu sv. Pavla stojící v Londýně, na chvostu první desítky skončil pražský Tančící dům. Mezi padesátku nejkrásnějších budov se dostala i vyhořelá dominanta Paříže Notre-Dame, informoval list Daily Mail.

Nejvíce krásných budov se podle výzkumu nachází ve Spojených státech, žádná se ale neprobojovala do první desítky, té vévodí evropská a asijská architektura. Žebříček připravili odborníci ze společnosti Roofing Megastore. Za vůbec nejkrásnější budovu podle zlatého řezu, má hodnotu 72,28 procent, vědci považují londýnskou Katedrálu sv. Pavla, na druhém místě se umístil singapurský resort Marina Bay Sands, bronzovou příčku zaujímá anglické Westminsterské opatství.

Notre-Dame je stále krásná

Následují japonský Ósacký hrad, moskevský barevný Chrám Vasila Blaženého, Gaudího španělská budova Casa Milà, italský florentský dóm Santa Maria del Fiore, indický div světa Tádž Mahal, pražský milovaný i nenáviděný Tančící dům nebo také „Ginger a Fred“, první desítku uzavírá německý zámek, který inspiroval Walta Disneyho, Neuschwanstein.

Katedrála Notre-Dame tři měsíce po požáru. Katedrála Notre-Dame tři měsíce po požáru. | Reuters

V druhé desítce se pak umístil americký Bílý dům, konkrétně na 17. místě, nebo egyptské pyramidy v Gize. Špatně si nevedla ani pařížská katedrála Notre-Dame, která byla silně poničená během požáru v dubnu 2019, přišla dokonce o jednu ze svých věžiček. I přesto je ale podle poměru zlatého řezu považována za krásnější stavbu než třeba byzantský chrám Hagia Sophia či maďarská Rybářská bašta.

Měření krásy

Většinou se říká, že krása je velmi individuální, vědci s tím ale tak úplně nesouhlasí a už nejméně od renesance se pokoušejí krásu měřit pomocí zlatého řezu. Používají k tomu vzorec na základně rozdělení úsečky na dvě části, ta větší je ve stejném poměru k té menší, jako poměr celé úsečky k části větší.

Zlatý poměr pak nese hodnotu 1:1,618. Zatím z nevysvětlitelného důvodu lidé považují objekty s tímto poměrem za nejkrásnější, tohoto faktu využívají například designeři při tvorbě log pro firmy a produkty. Je překvapivé, že podle předložené studie mnoho moderních budov neodpovídá takto stanovenému měřítku krásy, naproti tomu stavby z 19. století či starší ano.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

mak ( 19. března 2021 18:10 )

Tancifi dum... tedy ta hruza, co hyzdi nábřeží... to teda jo....!!! 🤨😅🤣🤣🤣🤪

bre-burda ( 19. března 2021 16:42 )

Nejkrásnější stavbou je moje chalupa. Na tu úplně zapomněli.

sharp ( 19. března 2021 15:45 )

Tančící dům - skvost? To se máme čím chlubit. Ostuda pro nás.

NovyZakon ( 19. března 2021 14:11 )

Ten "český skvost" je kopií stavby, která stojí na Floridě někdy od roku 1970 ........

krapotkin ( 19. března 2021 13:55 )

Český skvost ? Ha, ha, ha.

Zobrazit celou diskusi