Od mala se vnímala jako děvče. „Doma si to nechtěli připustit. Říkali, že jsem jen takový divný kluk, a já s tím byla smířená,“ vzpomínala Anna. Problémy začaly ve škole, stačilo přijít v mámině paruce. „Ve třídě mě sice tolerovali, ale ostatní se ke mně nechovali moc hezky,“ popisovala.

Budu holt kluk…

Ve 13 letech se odstěhovala k babičce do jiného města. „Doma to neproběhlo úplně v pohodě. Matčin partner mě, zženštilého chlapce, nesnášel. Začala jsem chodit do nové školy a řekla si, že holt budu kluk. Jenže mi to nešlo, a okolí to vnímalo. Uráželi mě, pokřikovali, že jsem gay,“ řekla Anna.

Tanec ve volném oblečení

Odešla na střední školu do Prahy, okusila drogy. Zachránil ji tanec, přestoupila na konzervatoř. „Nebyla jsem ale schopná se postavit v trikotu, který obepíná tělo, před lidi,“ řekla. Se školou sekla.

Tancem ve stylu Street Dance, kde nosila volné oblečení, se pár let živila. Pak si přiznala, kým opravdu je a co s tím udělá. Z Lukáše se v průběhu několika let stala Annou. Tou, kterou odjakživa byla.

Prozření ve tři ráno

Zlomový okamžik u Anny nastal v pětadvaceti. „Byl srpen, tři hodiny ráno, a já si konečně uvědomila, že jsem transgender žena. Napsala jsem kamarádce lékařce, jestli by mi poradila specialisty, kteří mi pomohou. Odbornici, paní doktorce Fifkové, jsem pak zavolala. V říjnu u ní dostala termín, a tak začala má cesta přeměny.“

Cesta k ženě

Přeměna, tak zvaná tranzice, u ní trvala šest let. „Byla jsem tehdy pokladní v supermarketu. Chodili se na mě dívat jako na exota,“ usmála se Anna. Rok navštěvovala odborníky, než začala užívat hormony.

„Takovou pilulku štěstí. Cítíte, že se měníte. V březnu 2017 jsem prošla konverzí pohlaví, operací, a jsem konečně žena. I úředně. Tranzice byla to nejlepší, co mě v životě potkalo,“ popsala.

Manželství nedopadlo…

Ke konci přeměny už chodila se svým nastávajícím manželem. „Nejprve chvíli rozdýchával, že ještě nejsem „úplně“ žena, ale podpořil mě,“ vzpomínala Anna. Po operaci se vzali. Vztah ale nevydržel. „Zjistila jsem, že máme různé představy o životě, rozešli jsme se jako přátelé,“ dodala Anna.

Nový život

Anna si v loňském roce dodělala maturitu, přihlásila se ke studiu fotografie na Západočeské univerzitě. „Složila jsem talentové zkoušky a přijali mě,“ uvedla. Vydělává si ve veganském bistru, doma pečuje o nemocnou babičku Marii (74). „Má Alzheimera, je jako takové mé velké dítě,“ dodala.

VIDEO: První česká transgender herečka Lucie Brychtová na festivalu Mezipatra v roce 2019.

Video
Video se připravuje ...

Lucie Brychtová na festivalu Mezipatra. Markéta Malá

Fotogalerie
11 fotografií