„Já jsem rodák z Písku, což je šedesát kilometrů odtud,“ začíná vzpomínat naše hostitelka, když dorazíme po troše bloudění do jejího pohádkového horského útočiště. „Odmalička jsme sem jezdili s rodiči, především v zimě na běžky i na sjezdovky. A tak když se tu kolem roku 2000 rozvolnila stavební uzávěra, zavrhli jsme plány už nakresleného domečku, který měl stát za Prahou, a začali jsme jednat s majiteli místních pozemků.“ Nakonec vybrali vhodný pozemek ve svahu s nádhernými výhledy a začalo se stavět.

Katka byla v té době ve vrcholné fázi své kariéry a bydlela po okolí v podnájmech. V roce 2003 se jí narodila dcera, což urychlilo dokončení stavby. „Poprvé jsme tu oslavili Vánoce 2004, když byl Lucii rok. Ještě nebylo všechno dostavěné, potřebovala jsem mít hotový hlavně svůj byt v patře. Pak se dodělával byt pro mé rodiče, kteří mi pomáhali s hlídáním, protože jsem v té době jezdila na závody po světě. A nakonec se dokončila část s penzionem pro hosty,“ vysvětluje Kateřina.

Fotogalerie
43 fotografií

Na tom, jak by měla stavba vypadat, se Kateřina a její bývalý partner snadno shodli s oběma architekty Romanem Svojanovským a Ivo Junkem. Ti jsou nejen autory stavby, ale také interiéru vyrobeného na míru. „Chtěli jsme klasiku, která zapadne do šumavského prostředí. Nikdy jsme neuvažovali o nějaké moderně. Do vnější podoby mluvila i CHKO, ale řešili jsme s nimi jen drobné úpravy, například konkrétní sklon střechy. Názor jsme měli v podstatě stejný, takže jsme toho moc měnit nemuseli,“ uvádí naše hostitelka. Ale pojďme se už podívat dovnitř – do bytu, který je dnes pro Kateřinu a její dceru Lucii místem relaxace. Jezdí sem z Prahy, jak nejčastěji jim povinnosti dovolí.

Procházíme přes zahrádku, na které se činí Katčina maminka jako šikovná zahradnice, do společné předsíně a pak už po schodech do patra. Po levé straně od vstupních dveří se otevírá hlavní obytný prostor s velkou rohovou pohovkou a kachlovými kamny, který postupně přechází v jídelnu a kuchyň schovanou za rozměrným dřevěným ostrůvkem. Na druhou stranu vedou dveře do ložnic.

„Sama jsem sem vybírala dlažbu, dřevo, zařízení koupelny, koberce… Šlo spíš o barevné sladění, konkrétní ztvárnění a umístění jsem nechala na architektech, protože jsem se zařizováním bydlení neměla v té době skoro žádnou zkušenost. Když byl dům ještě prázdný, Roman Svojanovský vždycky přijel, sedl si někam do rohu a maloval, jak by to tu mohlo vypadat. Bylo moc pěkné, jak to tady vznikalo,“ vzpomíná.

Dům je cihlový, zvenku má však dřevěné roubení a uvnitř je použita také spousta dřeva – na trámy, obložení stěn i nábytek na míru. Vše je sladěno do detailu. Kateřina nám ukazuje kuchyň, jejíž skříňky jsou stejné jako komody a skříně po celém bytě, včetně kovových úchytek. Od truhláře je také velká postel v Katčině ložnici. „Je to jedna z prvních věcí, které tu byly. Je hrozně těžká, sama s ní nehnu,“ směje se Katka.

Ale vraťme se s ní zpátky do prostorné a pohodlné kuchyně. „Nejsem typ, který by rád trávil celý víkend v kuchyni, potřebuju, aby bylo uvařeno rychle, jednoduše a zdravě. Proto mě těší, že si mě jako ambasadorku vybrala značka MORA, která mi s těmi svými šikovnými pomocníky pomáhá. Navíc mám ráda české tradiční firmy s historií.“ A tu má MORA opravdu dlouhou, už od roku 1825. V této době se navíc připojila k výzvě Spolu to zvládneme, kdy na svých stránkách uveřejňuje recepty, triky do kuchyně i rady, jak si doma zacvičit.

„Také jsem se tam inspirovala. Nedávno jsem podle nich vařila kulajdu, kterou mám moc ráda, pak koprovku a avokádovou pomazánku. A všechno se povedlo,“ pochvaluje si Katka, která se už těší, až bude mít víc času na svou milovanou chalupu jezdit a relaxovat tu nejen v kuchyni, ale hlavně v přírodě na kole či na běžkách.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Neumannová: Dcera zatím na Olympiádu nevypadá Adam Balažovič/BPŽ

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení na duben 2021 Czech News Center