Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velký úspěch Safari parku Dvůr Králové: Narodilo se tam roztomilé mládě medojeda

Autor: jel - 
18. března 2021
15:45

Mládě medojeda kapského se sice narodilo už v prosinci, jeho matka ho ale úzkostlivě hlídala. Ošetřovatelé ho však mohli celou dobu pozorovat, což je vzácné. Obecně se jedná o velký úspěch, protože odchov mláďat medojedů v lidské péči je spíše raritou.

O radostné novince informoval safari park na svých webových stránkách. Tam také uvádí, že rodiče novorozeného mláďátka získal park do péče teprve minulý rok. Nový domov se jim však zřejmě velmi zalíbil, protože se snadno zabydlel, a dokonce se začali množit. 

Samice BeeBee porodila mimo boudu a to vyhovovalo i chovatelům. „Poslední rok se medojedi nemnožili v žádné jiné zoo světa. Je navíc typické, že odchovy probíhají většinou v nějaké jeskyni či boudě. My měli díky rozhodnutí samice vývoj mláděte prakticky denně na očích,“ vysvětlila zooložka Gabriela Linhart. 

Mláďátko bylo nejprve zcela závislé na matce, a jak park uvádí, až teprve nedávno začalo vidět. Během jara by se snad mělo začít pohybovat po výběhu a po roce by mělo být přemístěno do jiné zoo.

„V zoologických zahradách jde o skutečnou raritu, možná i díky mimořádné náročnosti na chov. Medojed je svéhlavé a urputné zvíře, které je třeba neustále zabavovat a připravovat mu nové podněty, navzdory tomu často vymyslí, jak se dostat i z těch nejlépe zabezpečených expozic,“ píše se na stránkách. Medojed sice vypadá nevinně a roztomile, je ale velmi nebezpečný, má totiž opravdu silný stisk čelisti. Bojí se ho i lvi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi