Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vztek si vybíjí na zdravotnících: Arogantní inženýr dohnal sestřičku Kristýnu z Krnova k slzám

Autor: kaj - 
19. března 2021
05:00

Rostoucího napětí ve společnosti, kdy si mnozí lidé vybíjí svou frustraci na zdravotnících, si všímá také zdravotní sestřička krnovské nemocnice Kristýna Blejchařová (41). I ona se stala obětí útoku ze strany nevrlého pacienta. Urážel ji, a dokonce na oddělení poslal kontrolu.

Řada zdravotníků se teď stává terčem frustrovaných lidí. Sestřičku Kristýnu nedávno dohnal drsný inženýr z vesničky na Opavsku přímo v odběrovém centru na pokraj psychického kolapsu. Byl to její absolutně nejhorší zážitek za poslední rok, kdy nad rámec své práce pomáhá v odběrovém centru, kde se provádějí covidové testy.

„Přišel starší inženýr. Šlo vidět, že je naštvaný, a po testu si začal vnitřní frustraci vybíjet na mně. Byl nesmírně arogantní, domáhal se věcí, které nemám v kompetencích. Marně jsem se mu to snažila vysvětlit. Křičel, že tady máme bordel, a pobízel ostatní, aby si hromadně stěžovali. Přítomní ale jen nevěřícně kroutili hlavou,“ popisuje Kristýna.

Chtěl po ní, aby mu do formuláře vypsala číslo občanského průkazu, přesný název testu, jeho šarži či datum expirace...

Rozplakala se

Otřesný zážitek na ni dolehl teprve doma, kde se už neubránila slzám. „Původně jsem chtěla jít k lékaři a nastoupit nemocenskou, ale bylo by to vůči mým kolegům nefér. Máme přeplněné oddělení pacientů s covidem a slíbila jsem, že odpracuji několik směn navíc v odběrovém centru,“ dodala Kristýna.

Inženýr na její oddělení poslal i kontrolu, která ale jakákoliv obvinění stěžovatele striktně vyvrátila.

Inženýr nemocnici udal

Na základě stížnosti inženýra z Opavska odběrové místo navštívili záhy hygienici. „Od začátku roku v našem odběrovém místě byly hygienou realizovány dvě nehlášené kontroly. Ani v jednom případě nebyly shledány žádné závažné nedostatky,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Krušina a dodal:

„Chápeme, že je mnoho lidí na pokraji sil, přesto všechny prosíme, aby si svou frustraci nevybíjeli na již tak vyčerpaných zdravotnících.“

Nejhorší chvíle? Na podzim

„Na dno sil jsme si sáhli na podzim, kdy se u nás nakazila spousta zdravotníků a nemocnice byla úplně plná pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění covid-19,“ prozradila obětavá zdravotnice Kristýna.

I přes maximální vytížení se Kristýna loni jako jedna z prvních sester dobrovolně přihlásila do odběrového týmu nemocnice. Za loňský rok nasbírala na 200 přesčasových hodin. I letos si bere každý měsíc 5 až 6 služeb navíc.

Pomáhá téměř čtvrt století

Kristýna v nemocnici pracuje od roku 1997. Posledních osm let se stará o pacienty na plicním oddělení. To se od loňského jara změnilo právě na covidovou jednotku. V odběrovém místě krnovské nemocnice provedli doposud 25 tisíc odběrů metodou PCR a tisíce antigenních testů.

Jak to chodí na oddělení?

„Naše oddělení je pořád covidové a bezmála rok musíme chodit ve speciálním neprodyšném obleku. Každý zdravotník ví, jak je to náročné. Ale mám radost, když vidím, kolika pacientům jsme pomohli. Bohužel bylo také nemálo těch, jejichž stav se zlepšoval a poté se náhle prudce zhoršil a zachránit jsme je nedokázali,“ posmutněla Kristýna.

VIDEO: Proč je důležité nechat se očkovat.

 

Video se připravuje ...
Další videa