Bitva o 100letý javor v malém parčíku v takzvaném anenském trojúhelníku nedaleko Novotného lávky pokračuje. Ve čtvrtek krátce po půl deváté ráno se zde sešla asi padesátka protestujících v čele s opozičními zastupiteli Prahy 1 včetna exstarosty Pavla Čižinského (Praha Sobě) či Petra Kučery (Strana zelených). Na setkání byl pozván i starosta Petr Hejma (STAN), ten se ale omluvil. „Pan starosta mi ještě včera v noci psal, že bohužel nemůže přijít, protože má moc práce kvůli nouzovému stavu, takže nedorazí,“ řekl na úvod do amplionu Kučera.

Bitka na radnici?

Po zhruba hodině, kdy se na shromáždění vystřídalo několik řečníků, mezi nimiž byli jak obyvatelé Prahy 1, tak zastupitelé, se skupina asi 30 lidí vydala směrem k radnici Prahy 1, kde si chtěli vyžádat pozornost starosty. „Zhruba 30 lidí dnes kolem 10 hodiny dopoledne přišlo na radnici Prahy 1. Na radnici nejsou dnes úřední dny a vzhledem k protiepidemickým opatřením je tedy zavřená. Skupina ale využila toho, že někdo odcházel a vnikla dovnitř,“ popsal Blesku mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo s tím, že ostraha skupinu upozornila, že v prostorách radnice nemají co dělat, a požádala je o opuštění radnice.

„Nakonec sešel dolů i pan tajemník František Dvořák, aby si s protestujícími promluvil. Ti ho napadli nejdřív slovně a poté i fyzicky,“ uvedl. Tajemník ihned po incidentu šel na policejní stanici podat trestní oznámení. „Rozumíme, že mohou mít lidé odlišné názory a na ty mají samozřejmě právo, ale tyto praktiky mi evokují únorový převrat v roce 1948,“ dodal Bidlo.

Podle Pavla Čižinského k napadení nedošlo. „Nejdříve došlo k nějakému slovnímu konfliktu, nakonec jeden z přítomných panu tajemníkovi odstrčil ruku s telefonem, protože nechtěl, aby ho pan tajemník natáčel. Mezi nimi ale byli další lidé,“ popsal pro Blesk Čižinský, dodal ale, že konfliktu osobně přítomen nebyl, viděl ho na videích. Pro ČTK později uvedl, že incident nemůže potvrdit, ani vyvrátit.

„I aktivisté musejí dodržovat zákony a současná vládní nařízení a já jsem moc zklamán, že skupina aktivistů na čele s některými opozičními zastupiteli nejenže je ignoruje, ale navíc při prosazování svých názorů neváhá sáhnout k napadení staršího slušného pána,“ nechal se slyšet starosta Hejma.

Po šesté večer přišlo Blesku od Petra Kučery vyjádření s omluvou od člověka, který měl napadnout tajemníka Dvořáka. „Omlouvám se panu tajemníkovi Dvořákovi z ÚMČ Praha 1. Po náročném týdnu, kdy jsem ve volném čase věnoval energiikácení stromu a vybagrování parčíku, když se zároveň s námi radnice nebavila, to byla pro mě velmi stresová situace. Celá situace mě mrzí, jsem zastáncem slušné a věcné debaty," omluvil se agresor. Petr Kučera ale nechtěl Blesku sdělit jeho totožnost.

V javoru hnízdí ptáci

O anenském trojúhelníku se dnes debatovalo i na zasedání zastupitelstva hl. m. Prahy. Mezi argumenty aktivistů patřilo, že v centru města by se z klimatických důvodů neměla odstraňovat zeleň a že projekt má být financovaný z magistrátní dotace určené na rozšiřování zeleně. Upozornili také na to, že průchod k řece, tzv. čapadlo, vlastní magistrát a může tak plány Prahy 1 alespoň částečně zablokovat.

Jeden z aktivistů, který na zasedání vystoupil, požádal o vyjádření náměstka Petra Hlubučka (STAN), který má na starosti oblast životního prostředí. „Chápu vaše rozhořčení, projekt jsem viděl až tento týden. Je to projekt městské části Prahy 1, je třeba respektovat nějakou hierarchii samosprávy, kterou v Praze má český právní řád,“ řekl náměstek. Aktivista následně dodal, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) kácení pozastavila mj. kvůli hnízdění ptáků na javoru. Bidlo potvrdil, že inspekce dnes radnici doručila rozhodnutí, že strom není možné porazit do doby, než jej opustí hnízdící holub a jeho mláďata. „Celou věc budeme konzultovat s odborníky a případné odvolání bude vycházet z jejich doporučení,“ doplnil. 

Slovo si vzal i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Dohoda platí. To, že na ploše probíhají nějaké práce, mi přijde nešťastné, ale z čistě formálního hlediska, pokud nedochází ke kácení stromu, se zdá, že městská část dohodu počkat s kácením do 26. března dodržuje. Je k tomu svolána pracovní skupina, která má probrat všechna dostupná fakta,“ dodal.

Uvedl také, že roku 2018 dorazilo na magistrát odvolání proti rozhodnutí Prahy 1 stromy pokácet. „Magistrát v roce 2018 zrušil usnesení úřadu MČ Praha 1 a vrátil rozhodnutí o kácení k novému projednání. Magistrát dospěl k závěru, že důvody ke kácení splněny nejsou, součástí žádosti totiž nebylo územní rozhodnutí. To je prozatím to, co jsem zjistil. Předpokládám, že pak se to vrátilo na MČ, bylo rozhodnuto pravděpodobně stejně, ale žádné odvolání už nepřišlo, takže magistrát se do toho už nemohl z hlediska státní správy zapojit,“ vysvětil.

Pomůže senátorka Němcová?

Aktivisté se se svým problémem obrátili i na senátorku Miroslavu Němcovou (ODS), která byla na podzim loňského roku zvolena jako senátorka Prahy 1. Na setkání si však stěžovali, že Němcová na jejich e-maily nereaguje.

„V dané věci jsem tento týden obdržela několik e-mailů od občanů Prahy 1. Zatím získávám podklady od představitelů MČ Praha 1 i magistrátu, neboť se jedná o společný projekt, a chci nejprve znát podrobnosti plánované revitalizace tohoto území. Každý strom ve městě je krásný a užitečný, zaslouží si péči i ochranu, to je jasné. Pokud by snad přesto nastala varianta, že strom bude odstraněn, pak je třeba žádat, aby výsledné řešení celého prostoru Anenského trojúhelníku vneslo do tohoto místa větší kvality, než je stávající stav,“ sdělila Blesku senátorka.

Video
Video se připravuje ...

Ve čtvrtek 18. března se konala další demonstrace proti pokácení 100letého javoru Veronika Foltová

Trojúhelníkové prostranství, kde se setkávají ulice Karoliny Světlé, Smetanovo nábřeží a Na Zabrádlí, je dlouhodobě neudržované a mělo by se proměnit v rámci projektu zpřístupnění čapadla. Podle projektu by měl celý travnatý plácek včetně 100letého javoru zmizet a nahradit by ho mělo malé náměstí s nově vysazenými dvěma vzrostlými stromy.

V pátek se kvůli kácení mimořádně sešla Rada hlavního města Prahy spolu se starostou Prahy 1 Petrem Hejmou, ten uvedl, že s kácením počká do 26. března. Povolení platí do 30. března. 24. března má také dojít k veřejné debatě v prostorách CAMPu. Hosty veřejné participace budou náměstci primátora Petr Hlaváček (TOP09) a Adam Scheinherr (PRAHA SOBĚ), Šimon Jiráček z Institutu plánování a rozvoje, starosta Petr Hejma (STAN) a radní Richard Bureš (ODS). Už minulý týden na místo dorazili dělníci s bagry, kteří tam nyní pracují, strom ale stále stojí na místě.

Fotogalerie
40 fotografií