Vysněné bydlení našel designér a majitel firmy Innex Pavel Pravda ve čtvrtém patře činžovního domu, který pamatuje začátek minulého století. Z balkonu má krásný výhled na Staroměstské náměstí, přesto do bytu neproniká městský ruch. Je sem slyšet jen klapot koňských kopyt, když kolem přejede nějaký starodávný kočár.

 „Pocházím z Horní Lhoty u Opavy na Moravě, ale miluju Prahu a také historii. Všichni se ptají, jak můžu bydlet v centru, ale myslím, že si moc nevážíme toho, že Praha je světová metropole. Trošku horší je parkování a musíte počkat, než projde dav turistů, když nesete tašky s nákupem, ale jinak jsem tu šťastný. Když jsem někdy fotil starou uličku v Paříži nebo v Římě, záviděl jsem lidem, co tam bydlí. A pak jsem si uvědomil, že to mám vlastně taky.

Fotogalerie
11 fotografií
Starý zanedbaný byt se podařilo citlivě zrekonstruovat od podlahy po strop, zároveň tu však majitel zachoval spoustu původního. Třeba podlahu, která je sice zrenovovaná, ale lehce vrže. Návštěvy se diví, že to hostiteli nevadí. „Určitě ne,“ usmívá se Pavel. „Patří to ke starému bytu, dodává mu to osobité kouzlo.“ Omítky jsou sice nové, ale štuky původní a repasovaná dřevěná okna i dveře se dnes chlubí opravenými naleštěnými klikami. Ostatně pojďte se s námi podívat, hostitel nás zve na malou exkurzi do svého soukromí.

Za vstupními dveřmi bytu najdete pokoj pro hosty, Pavel mu přezdívá Křeslový a přijímá v něm pracovní i soukromé návštěvy. „Původně tu byla ložnice,“ vysvětluje. „Pak jsem ale zjistil, že mnohem lepší je mít u vstupu místo pro návštěvy, a ložnici jsem přesunul do zadního pokoje.“ Místnost je trochu tmavší, osvětlená zajímavým drátěným svítidlem. Při jeho světle se prý dobře poslouchá hudba a odpočívá v lenošce nebo pohodlném křesílku.

Nejprostornější místností v bytě je jídelna spojená s obývacím pokojem a za lehce naznačenou příčkou i s kuchyní. Její dominantou je zlatý lustr od Ronyho Plesla, pod nímž je možné posadit se na pohodlné čalouněné židle u velkého obdélníkového stolu, ke kterému se bez problémů vejde až deset lidí.

Pokud se vám však nechce sedět u stolu, lze popojít dál a v navazujícím obývacím pokoji se zabořit do atypické sedačky. „Je to v podstatě velké lego, které se dá různě přestavovat podle toho, jak právě potřebujete,“ ukazuje hostitel. Na stěně v obýváku zaujme nástěnné akvárium ve tvaru obrazu. Je silné jen 17 cm a dá se shora otevřít. „Je to vlastně prototyp,“ vysvětluje Pavel. „Trvalo to dva roky, než se nám podařilo vyladit ho k naprosté dokonalosti.“ Na obývací pokoj navazuje útulná knihovna. Knihy jsou tu pečlivě vyrovnané v otevřených podsvícených policích, které rámují tak trochu utajené dveře.

Od skleněného kulatého stolu pak lze obdivovat artefakty zavěšené magnety na magnetické stěně, které majitel mění podle nálady. „Visí tu litografie a někdy i šaty,“ vysvětluje Pavel. Občas totiž jeho byt slouží k různým společenským akcím.

Nedávno se tu třeba konala soukromá přehlídka módní kolekce Beaty Rajské. „Spojit bydlení s byznysem mě napadlo asi před čtyřmi lety v Paříži, kde jsme byli na prezentaci látek. Až po dlouhé době jsem zjistil, že se pohybujeme v činžovním domě majitele firmy, kde opravdu žije, a moc se mi to líbilo.“

Tajné dveře vedou do přísně soukromé ložnice. „Má okno do dvora a je tu absolutní ticho, někdy až mystické,“ míní majitel. Čelo postele tvoří posuvná stěna potažená vyšívanou tapetou. Ano, hádáte správně, hned za ní je další tajný východ, ten vede do chodby bytu ke vstupním dveřím. A ještě jedno tajemství se v ložnici dá objevit – v modulové stěně je kromě klasických zásuvek ukrytý bar.

A kde jsou další úložné prostory? Výhodou tohoto bytu je několik menších komůrek, které dřív sloužily jako spíže. Z jedné větší vznikla při rekonstrukci šatna. Majitel tu nechal podle vlastního návrhu vybudovat regály a věšáky ze železa a také uzavřený podsvícený botník se skleněnými dvířky, která se otevírají dotykem prstu. Prostor hezky doplňuje barevný koberec známého designéra Marcela Wanderse z dílny Moooi Carpets.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení květen 2021 Czech News Center