Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německo prodlouží kontroly na hranicích do konce března. Ministr poslal Česku vzkaz

Autor: ČTK - 
17. března 2021
12:35

Německo prozatím o dva týdny prodloužilo stálé kontroly na hranicích s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. V dnešním rozhovoru s listem Münchner Merkur to řekl německý ministr vnitra Horst Seehofer, podle kterého Německo možná ještě v březnu uvolní hraniční režim s Tyrolskem, Česko si ale kvůli složité epidemické situaci bude muset počkat. Berlín obnovil kontroly 14. února, aby si vymohl dodržování karanténních opatření, protože Česko s většinou Tyrolska jsou na německém seznamu oblastí s koronavirovými mutacemi.

„Kontroly prodlužujeme,“ řekl Seehofer. Doposud nařízení stanovovalo kontroly do dnešního dne, nově se ale jeho platnost prodlužuje o další dva týdny, tedy do 31. března.

Kvůli extrémně vysokým infekčním číslům v Česku nevidí Seehofer prozatím prostor pro uvolnění režimu. Rozvolnění si nepřejí ani Bavorsko se Saskem, které s Českem sousedí. Naopak v Tyrolsku se situace zlepšuje.

„Doufáme, že kontroly s Rakouskem budeme moci ukončit o něco dříve, dokonce možná ještě v březnu,“ řekl Seehofer. Rakousko s Berlínem o kontrolách intenzivně jedná a ve čtvrtek do německé metropole přijede rakouský kancléř Sebastian Kurz, který se sejde také se Seehoferem. „Budeme jednat i o kontrolách,“ uvedl ke schůzce Seehofer.

Z oblastí s mutacemi smí do Německa cestovat jen Němci, cizinci žijící trvale v Německu, nákladní dopravci či vybraní pendleři, pokud se prokážou negativním testem na koronavirus. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

mandat ( 17. března 2021 13:23 )

Asi vam uniklo, ze Merkel prodlouzila karantenu do konce leta, pak to bude do zari a pak do konce roku.Politikum se moc libi lidi buze­rovat­,kon­trolo­vat a zastrasovat,

Matos7 ( 17. března 2021 13:00 )

Pendleri to je nějaká elita? Ti to vozí ráno tam a večer zpátky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa