„Vyhlášeným rozsudkem soud akceptoval obžalobu státního zástupce, která vycházela z vyšetřování policejního orgánu GIBS, a postihl tak velmi závažnou trestnou činnost policisty, jenž se sám podílel na prověřování majetkové trestné činnost skupiny pachatelů,“ uvedl žalobce Pavel Prygl. Soud podle něj zdůraznil, že podobnou trestnou činnost policistů jako úředních osob je složité prokazovat. Už dříve státní zástupce uvedl, že se případ týká trestního řízení, které vedlo policejní Obvodní ředitelství pro Prahu 2.

Policista byl odsouzen za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Druhého obžalovaného soud potrestal za pomoc k přijetí úplatku.

Podle Nguyenové se policista proti rozsudku městského soudu odvolal, druhý obžalovaný i státní zástupce si pro případné odvolání ponechali lhůtu. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.

Chtěl 20 milionů

Odsouzený pražský policista pracoval na odboru hospodářské kriminality. Od září do července roku 2018 žádal podle Nguyenové prostřednictvím dalšího odsouzeného úplatky. „Tento prostředník docházel za vytipovanými lidmi, kteří figurovali v konkrétním trestním řízení jako podezřelí v nezákonném obchodování s nelegálními přípravky,“ popsala mluvčí s tím, že prostředník jim nabídl poskytnutí informací ze spisového materiálu i o plánovaných policejních úkonech. „Za tyto ,služby' pak policista přes svého prostředníka požadoval až 20 milionů Kč,“ dodala.

Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a Vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Stíhá také příslušníky inspekce.