Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sedm let platí: Nejvyšší soud smetl dovolání Ratha i Zemana. Exhejtman chystá stížnost do Štrasburku

Aktualizováno -
17. března 2021
13:32
16. března 2021
21:45

Nejvyšší soud (NS) odmítl všechna dovolání aktérů první větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Neuspělo ani státní zastupitelství, které podávalo dovolání v neprospěch obžalovaných. Šlo o sofistikovanou trestnou činnost, důkazů je dostatek, uvedl NS v odůvodnění. Už ve středu o výsledku informoval ČTK advokát Roman Jelínek, nyní soud verdikt s plným odůvodněním oficiálně zpřístupnil na úřední desce.

Odsouzení včetně Ratha vznesli v dovoláních desítky různých námitek, NS ale nenašel důvod k zásahu. „Odvolací soud svým postupem a na něj navazujícími rozhodnutími nezavdal příčinu k tomu, aby ve vztahu k obviněným musel v tomto dovolacím řízení cokoli napravovat,“ řekl ČTK mluvčí NS Petr Tomíček.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kritizoval to, že odvolací Vrchní soud v Praze neuznal jako důkazy záznamy z odposlechů a sledování, a proto byli aktéři kauzy v části obžaloby zproštěni. NS v minulosti označil odposlechy za přípustné, přesto už nyní nemohl s rozhodnutím vrchního soudu nic dělat, uvedl Tomíček.

První pravomocný verdikt v případu manipulací se zakázkami Středočeského kraje padl v červnu 2019, sedm let od Rathova zadržení policií. Bývalého politika zatkli kriminalisté v květnu 2012, našli u něho krabici se sedmi miliony korun.

V druhé větvi procesu Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně prodloužil trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se ještě bude zabývat odvolací vrchní soud. Někdejší vlivný politik ČSSD Rath je ve vězení.

Video  Rath si užíval poslední doušky svobody: Kolo, zubař a klidný spánek.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Citronel ( 17. března 2021 19:37 )

Každý kdo má psychické potíže by měl být utracen, tím myslím všechny, kdo s tímto nespravedlivým odsouzením souhlasí. To jako budou zavírat každého, kdo se bude procházet s miliony v krabici?

Jirik-ta ( 17. března 2021 14:56 )

Já si myslím že se stala křivda

PPP150W ( 17. března 2021 14:01 )

Jaký vliv, podle vás, měli prosím vámi zmínění pánové Kalousek a Topolánek na proces, jehož výsledkem byl odsuzující rozsudek v r.2019 a který byl veden za vlády Andreje Babiše ANO, pod ministriní spravedlnosti Benešovou? Navíc Topolánek byl v podstatě "člověkem bez vlivu" již v době vypuknutí aféry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa