Konkrétně se jedná o soukromé polikliniky v Legerově, Kartouzské a Myslíkově ulici. Na útok hackerů upozornil server Deník N. „Je to tak, ale nechci se k tomu více vyjadřovat. Celá událost se nyní vyšetřuje a nechci ohrozit dění kolem,“ reagovala na dotazy Deníku N jednatelka společnosti Poliklinika IPPL Lenka Šmídová. Ta také potvrdila, že nefungují e-maily, přístup do databáze laboratoří nebo objednávkový systém.

„V tuhle chvíli mohu potvrdit, že jsme přijali hlášení incidentu v tomto zdravotnickém zařízení a v současnosti se jím zabýváme. Víc to nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí NÚKIB Jiří Táborský. Deník N píše, že podle jeho informací útok nesouvisí se zranitelností poštovních serverů Microsoft Exchange, kterou nedávno hackeři využili k napadení pražského magistrátu nebo ministerstva práce a sociálních věcí.

Praha opět terčem útoku

Není to poprvé, co se za poslední dobu řeší v Praze útok hackerů. V noci ze 4. na 5. březen došlo k masivnímu kybernetickému útoku, který byl veden na pražský magistrát i ministerstvo práce. K útokům došlo ale i v jiných institucích či soukromých firmách.

Podle ČTK se hackeři zaměřili na přibližně 500 poštovních serverů přes zranitelnosti Microsoft Exchange. Hackeři v nich odhalili chyby, skrz které mohli servery napadnout. Microsoft k nim již na začátku března vydal bezpečnostní opravy, ty je však nutné nainstalovat na všechny dotčené servery – nejen ty vystavené do internetu.

Společnost Eset v pátek uvedla, že v Česku je ve firmách a institucích téměř 3000 poštovních serverů Microsoft Exchange, které by bez opravy nedávno odhalených zranitelností mohli hackeři napadnout. Zaměřuje se na ně deset hackerských skupin.

Bezpečnostní firma Check Point zjistila, že za 24 hodin se počet útoků každé dvě až tři hodiny zdvojnásobil. Zhruba 17 procent útoků směřovalo na vládní organizace a vojenský sektor, 14 procent útoků cílilo na výrobní společnosti. Významně byla zasažena i další odvětví, například bankovnictví (11 procent útoků), zdravotnictví (osm procent), které je v posledních měsících pod permanentním tlakem hackerů, a vzdělávání (sedm procent). Útoky zatím zasáhly především Turecko, USA a Itálii.

Pozor na falešné maily

Velkou hrozbou jsou pro běžné uživatele také podvodné maily, které se vydávají za nejrůznější výzvy od důležitých úřadů či institucí. Obsahují v sobě však viry, které mohou poškodit nebo zašifrovat data v počítači. Cílem těchto útoků může být zneužití osobních údajů, vykrádání účtů.

Jak se mít na pozoru? „Určitě zkontrolovat z jaké adresy email přišel, detailně je možné skutečnou adresu vyčíst ve vlastnostech emailu, kde je také vidět server, který poštu odeslal. Dále je nutné věnovat pozornost čtení emailu, zda je gramaticky správný a nevykazuje text automatického překladače,“ uvedl pro Blesk.cz Tomáš Symon, odborník na zabezpečení serverů ze společnosti CNS a.s.

Pokud email obsahuje odkazy na stránky, které požadují vložení jména a hesla například k nějakému platebnímu portálu, je nutné si ověřit, že se jedná o důvěryhodný odkaz, například kontrolou platnosti certifikátu v adresním řádku. Je důležité zkontrolovat zda doména, ze které email přišel správně odpovídá skutečné doméně organizace, například csob.cz a ne cssob.cz atd. Také je důležité neklikat na výherní tlačítka a podobné podezřelé a výrazné prvky v emailu,“ dodává odborník.

Video
Video se připravuje ...

Vyděračské maily během pandemie: „Největší přesun do online světa v historii,“ tvrdí expert Blesk

Fotogalerie
6 fotografií