„Obžalovaný je lékařem, který má vysoké odborné kvality. Nebylo prokázáno, že by se jednání dopouštěl z hlediska vlastního sebeukájení, ukájení pohlavního pudu. Nic tomu ani nenasvědčovalo,“ uvedl předseda odvolacího senátu Vladimír Stibořík.

Připustil, že soud shledal v lékařově postupu nedostatky, podle něj ale jejich společenská škodlivost nebyla natolik závažná, aby šlo o trestný čin. To, zda neurolog závažně porušil lékařské povinnosti, musí vyhodnotit lékařská komora, dodal Stibořík s tím, že jeho senát si to netroufá posoudit.

Zrušený rozsudek přiznával jedné z pacientek 100 000 korun, další 90 000 a zbylým dvěma po 60 000 Kč za tzv. ztížení společenského uplatnění. Dalších zhruba 25 000 Kč mělo každé ženě náležet jako bolestné. Zmocněnec jedné z nich v úterý upozornil, že jeho klientka skončila v invalidním důchodu.

Státní zástupkyně chtěla pro neurologa přísnější podmíněný trest a zejména zákaz činnosti na tři roky. „Naprosto se zpronevěřil povinnostem lékaře, postupoval v rozporu s etickými a právními normami,“ uvedla. Pražský městský soud při ukládání trestu podle ní vůbec nezohlednil, že muž způsobil čtyřem ženám těžkou újmu na zdraví. „Zneužil důvěry pacientek a hrozí nebezpečí, že bude v jednání pokračovat i nadále,“ podotkla. Upozornila také, že motivaci činu nepokládá trestní zákoník za polehčující okolnost.

„Nebyl prokázán žádný sexuální motiv mého jednání,“ zdůraznil v závěrečné řeči lékař. „Mám holistický přístup. Ne ve smyslu nějakého šarlatánství, ale ve smyslu celkového vnímání pacienta,“ vysvětloval. Doplnil, že už byl velmi potrestán narušením profesní pověsti. „Nemůžu zúročit svých 27 let praxe. Ztratil jsem možnost práce jako superspecializovaný odborník, který se stará o nejtěžší pacienty s epilepsií. V České republice by se takoví odborníci dali spočítat na prstech jedné ruky,“ řekl.

Použil vibrátor

Napadené postupy neurolog prováděl v rozmezí října 2013 a července 2015, a to v motolském centru pro epilepsii. Tři pacientky vyšetřil v lékařském pokoji pohmatem v pochvě. Dvěma řekl, že tak zjišťuje, jestli nemají cysty. Třetí sdělil, že zkoumá, zda nemá srůsty po laparoskopickém odstranění vejcovodu. Čtvrtou z žen dráždil vibrátorem, což zdůvodnil výzkumem ohledně toho, jaký vliv má sexuální vzrušení epileptických pacientů na EEG. Lékař u soudu už dříve uvedl, že podobným způsobem vyšetřil několik desítek žen, protože jim chtěl pomoci. Podle něj s tím všechny souhlasily.

Vyšetření bez sestry

U vyšetření nebyla podle obžaloby zdravotní sestra a lékař ho nezanesl do zdravotnické dokumentace. Státní zástupkyně upozornila také na to, že nepoužil chirurgické rukavice. Justice muže nejprve potrestala za poškození cizích práv, a to desetiměsíčním podmíněným trestem. Nesouhlasil s tím však nejvyšší státní zástupce, který se dovolal a dosáhl nového projednání případu. Soudy poté případ projednávaly jako možné znásilnění.