Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš „podržel“ vakcínu AstraZeneca. A k očkování pustí příští týden i chronicky nemocné

Autor: ČTK - 
16. března 2021
11:05

Chronicky nemocní pacienti by se měli k očkování proti covidu-19 registrovat pomocí speciálních kódů, které dostanou jejich lékaři. Systém by se měl spustit příští týden. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl po jednání vládní rady pro zdravotní rizika. Premiér dále řekl, že Česko bude pokračovat dál v očkování proti covidu-19 vakcínou AstraZeneca. Očkování touto vakcínou v posledních dnech pozastavily některé státy. 

Chronicky nemocní pacienti by měli mít od příštího týdne možnost regstrovat se k očkování proti covidu-19. Lékaři upozorňují na to, že zatím není možné očkovat kardiaky či chronicky nemocné s dalšími diagnózami, kteří jsou mladší než 70 let, ale hrozí jim těžký průběh covidu.

Vypadá to tak, že ambulantní specialisté by měli (pro pacienty) obdržet speciální kódy, podobně jako to je nyní u učitelů,“ popsal Babiš připravovanou změnu v registraci k očkování. Doplnil, že předpokládá spuštění tohoto systému v příštím týdnu. Zatím premiér nechtěl uvést, zda od dubna bude spuštěna registrace pro další věkové skupiny. „Jsou úvahy o dalším snížení věkové kategorie, jestli to bude 65 nebo 60, uvidíme,“ konstatoval.

Video  Andrej Babiš o očkování proti koronaviru při otevření očkovacího centra ve vinohradské nemocnici  - ČTK
Video se připravuje ...

Česko pokračuje v očkování AstraZenekou

Očkování vakcínou od britsko-švédské firmy AstraZeneca pozastavily od pondělí Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr, Švédsko, Lotyšsko či Lucembursko. Chtějí počkat na doporučení Evropské lékové agentury (EMA), která svolala na čtvrtek mimořádnou schůzi a poté vydá k vakcíně stanovisko.

Česko podávání preparátu nepřerušuje. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) novinářům v pondělí řekl, že se neprokázala souvislost vakcíny s případy výskytu krevních sraženin. Babiš řekl, že se na záležitost Blatného na radě pro zdravotní rizika ptal. „On odpověděl, že je hematolog, že tomu rozumí a ČR bude pokračovat dál v očkování,“ prohlásil premiér.

Česká vakcinologická společnost navrhuje upravit interval mezi první a druhou dávkou vakcíny proti covidu-19. U očkovacích látek od firem Pfizer/BioNTech a Moderna může podle nich být až šest týdnů. V současné době je druhý termín přidělovaný zhruba po 21, respektive 28 dnech. U AstraZeneky by měl zůstat interval 12 až 13 týdnů.

Babiš řekl, že ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol se delšími intervaly zabývat. „My v podstatě s dalšími experty jako profesorem (předsedou České vakcinologické společnosti Romanem) Chlíbkem a epidemiologem (Petrem) Smejkalem vlastně naléháme na ministerstvo zdravotnictví, aby prověřili možnost delšího intervalu,“ uvedl premiér. Umožnilo by nám to naočkovat větší množství lidí první dávkou rychleji než dosud. „Doufejme, že si to na ministerstvu vydiskutují a přijmou urychleně nějaký závěr,“ řekl.

 

Arco ( 17. března 2021 22:58 )

Nezařízne, on už v sobě má Comirnaty (Pfizer), jeho obě "blondýny" patrně taky, jeho potenciální voliči taky (jistota) a ostatní bere za odpad, který, pokud zmizí, jeho volebnímu zisku jen pomůže.

Arco ( 17. března 2021 22:52 )

Já taky ne. Pokud ten jed na mě v očkovacím místě vytáhnou, zvedám se a svoje místo čestně popustím "hrdinovi", co na to přistoupí.

Arco ( 17. března 2021 22:47 )

Taky by mě zajímalo, kolik plešatýmu bahnu Angláni nasypali, že za ten jejich jed tolik kope, dokonce k tomu strhnul i ŠTBáka.

Covid_19 ( 16. března 2021 16:54 )

Babiš objevil zdravotně postižené, to je ale šikulka. Sice mu to trvalo, museli se několik měsíců připomínat, ale nakonec je objevil. Třeba takové ZTP/P mohl očkovat klidně před 15.lednem, kdo má takové postižení, tak je opravdu dost zdravotně postižený a velmi rizikový

UFO1 ( 16. března 2021 13:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa