Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sídlo nacistické zrůdy Goebbelse se otevře lidem: Bude v něm veganská restaurace i homeopatické středisko?

Autor: jel - 
21. března 2021
17:05

Vila Waldhof ležící nedaleko jezera Bogensee na východě Německa od roku 1999 zeje prázdnotou. V minulosti patřila nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi, který byl pravou rukou Adolfa Hitlera. Město Berlín, které je nyní vlastníkem nemovitosti, nechtělo dům prodat z obavy, že se stane poutním místem pro nacisty. Jenže do pronájmu budovy s temnou minulostí se nikdo příliš nehrnul. Nyní se však objevil návrh, aby se z místa stalo komunitní středisko.

Za projektem stojí Arnim Beutel z organizace LKC Bogensee. Navrhuje, aby v budově vznikla veganská restaurace, neziskový supermarket i homeopatické středisko. V místě by pak probíhaly workshopy, výstavy a divadla a mohlo by se stát útočištěm pro osoby znevýhodněné společností, jakými jsou přistěhovalci nebo lidé se zdravotním postižením. 

„Měla by to být různorodá komunita. Myslím, že by to nenáviděli (nacisté, pozn. red.), protože děláme přesný opak toho, co dělali oni. Chceme vybudovat družstevní komunitu a chceme do budovy vrátit život. Chceme, aby to bylo místo pro kulturu, vzdělávání a zdraví,“ uvedl pro Daily Star Beutel. Zatím ovšem není jasné, kolik bude projekt stát, ani za jak dlouho by bylo možné ambiciózní plány uskutečnit.

Budova během války patřila nacistickému pohlavárovi Josephu Goebbelsovi. Nechvalně proslulý ministr nacistické propagandy byl jedním z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera. Přestože i díky němu byly zavražděny miliony lidí, kteří neodpovídali požadavkům tzv. „čisté bílé rasy“, sám Goebbels měl ke splnění těchto požadavků daleko.

Kromě malé, neduživé postavy měl také od dětství pokřivenou a kratší pravou nohu. Tato skutečnost, pro niž byl ve škole středem posměchu, měla vliv na jeho psychický vývoj a živila v něm nenávist. Zároveň u něj ale vyburcovala mimořádnou ctižádost, díky níž se vypracoval až do nejvyšší politiky. Hitler mu natolik důvěřoval, že ho v závěti určil svým nástupcem ve funkci říšského kancléře. Tím byl ale Goebbels jen jeden den.

Znám byl také svými milostnými aférami a to i přesto, že byl od roku 1931 ženatý. Svou manželku Magdu poznal při práci pro NSDAP, stejně jako on byla velmi zapálená pro věc. Společně měli šest dětí, které po prohrané válce Magda otrávila sedativy. Goebbels měl mnoho milenek, tou nejznámější byla česká herečka Lída Baarová. Kvůli ní se chtěl ministr propagandy se svou ženou dokonce rozvést, to prý však Hitler zatrhl. Údajně nesnesl, aby se někdo z něho vůdců rozváděl a Goebbelsovi měl přikázat, aby vztah s „rasově podřadnou Slovankou“ ukončil.

Video  Lesk o Lídě Baarové: Nenávist, zášť, láska a chvála na premiéře diváckého hitu!  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Bývalé sídlo nacistické zrůdy Josepha Goebbelse má mít nový účel: Bude v něm veganská restaurace i homeopatické středisko Bývalé sídlo nacistické zrůdy Josepha Goebbelse má mít nový účel: Bude v něm veganská restaurace i homeopatické středisko | profimedia

villon ( 21. března 2021 21:16 )

Nacisti byli nadšení vegetariáni, včetně Hitlera. A velcí příznivci kolektivních, chceme-li družstevních komunit. Čili současní provozovatelé jsou zbytečně skromní, podařilo se jim navázat na německou tradici.

Zobrazit celou diskusi