Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Utěšovala mě tatínkova tygřice, svěřil se Patrik Joo. Co bude se slavným cirkusem?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
16. března 2021
05:00

Přes dvě stě let starý cirkusácký rod zasáhly za poslední rok hned tři velké rány. Zákonodárci schválili zákon na zákaz drezury, kvůli koronaviru musel První Národní cirkus Jo-Joo rušit turné a 20. února zemřel svérázný principál Jaromír Joo (†65). Jaká je aktuální nálada v cirkuse, jak ztrátu svého tatínka vnímaly šelmy a co s cirkusem bude, řekl pro Blesk Podcast syn a jednatel Patrik Joo.

Velký smutek se nyní vznáší nad celým cirkusem Jo-Joo. Jeho hlavní tvář - nezastavitelný, charismatický a hlavně jedinečný Jaromír Joo 20. února po 13 dnech v umělém spánku zemřel. Nemoc covid-19 postihla i jeho ostatní orgány, hlavně plíce. 

„To nejhorší, co člověka může potkat, je samozřejmě to, co se nám stalo v rodině. Úmrtí tatínka. Momentálně včetně zaměstnanců, zvířat a rodiny žijeme tímto problémem, byť jsme si vědomi, že život musí jít dál a že máme závazky a povinnosti vůči zvířatům, rodině a fanouškům. Samozřejmě to období je nepoznaný a kdo to nezažil, těžko se to popisuje. Všechno se teď točí kolem tatínka," popsal atmosféru v Cirkuse Jo-Joo jeho jednatel a cvičitel šelem Patrik Joo. I zvířata v zimovišti na Nymbursku v únoru poznala, že je něco špatně, když principál Joo, který s nimi denně trávil dlouhé hodiny, nepřišel.  

Tygřice Tajga plakala

„Máme tygří samičku, která je starší a je na tátu fixovaná. Brala ho jako partnera. Já ji znám od mala a chodím s ní občas na procházky. Po celou dobu, co byl táta v nemocnici, tak to zvířata cítila a divila se, jakto že jejich táta nepřišel. Celou dobu to cítila. Včera s Tajgou, které je 12 let, a to zvířata v přírodě dožívají, a tady je v plné kondici, tak jsme spolu hodinu leželi. Můžu vám nadneseně říct, že jsme plakali, ona mě lízala a utěšovala," tiše se svěřuje syn a dodává: „Popravdě se snažím suplovat tátu, byť s těmi zvířaty jsem vyrůstal, tak vidím, že zvířata pláčou stejně, jako pláče celá rodina. Je to strašně těžký a složitě se to popisuje, jak to je."

Od tatínka se za dlouhé roky naučil, jak vést cirkus, a také podědil otcovu lásku ke zvířatům, přesto Patrik Joo skromně přiznává: „Já se v životě nemůžu pasovat na odborníka, protože tatínkovi nesahám ani po kotníky. Ten vztah ke zvířatům, si troufám říct, že mám velmi silný, ale táta měl v sobě něco, co se nenaučíte. To v sobě máte, nebo nemáte," vyjádřil, jak moc byl Jaromír Joo se svými zvířaty srostlý.

Rozptýlení pro zvířata 

První Národní cirkus Jo-Joo se stejně jako ostatní kolegové z branže musí vyrovnávat s koronavirovou pandemií. Místo běžného turné jsou již dvě sezóny zavření na zimovišti na Nymbursku. „Nechceme propouštět zaměstnance, protože většina technického personálu je u nás zaměstnaná přes dvacet let. Zvířata krmení potřebují. Cirkus rezervu má, ale většinou je to jen na zimu, kdy nevydělává, což jsme absolvovali v loňském roce. Minulý rok jsme vyjeli dvakrát na turné, jehož samotné uspořádání a výjezd má náklady v řádech milionů. Dvakrát jsme vyjeli, dvakrát zajeli," popsal Patrik Joo zrušené turné s tím, že aktuálně nemají skoro žádné rezervy a dál drží asi 30 zaměstnanců.

Zvířata jsou podle Patrika Joo zvyklá, že se cestuje a mají to ráda. Jenže teď jsou dlouhodobě na zimovišti, a proto se je snaží zaměstnanci různě rozptýlit: „Tím, že jsme se stěhovali, což zvířatům prospívá kvůli poznání nových prostředí a mají nové vjemy, tak jsme podobně po týdnu nebo čtrnácti dnech přesouvali i výběhy po našich polnostech. Táta vymýšlel nové prolézačky pro tygry, aby měli nové vjemy," vysvětlil Patrik Joo, jak se snažili zvířata zaměstnat. 

Co bude s cirkusem po roce 2022, kdy vejde v platnost nový zákon zakazující drezuru divokých zvířat, ještě Patrik Joo neví. Pokud mu bude chtít někdo zvířata vzít, nebo zakázat jejich vystupování, přemýšlí, že by odcestoval do zahraničí, kde má Cirkus Jo-Joo dobrou pověst. Je to ale pro syna slavného principála poslední možnost.

S jakými dalšími pohromami se musel slavný cirkus vyrovnat, jak tygři reagovali na Jaromíra Joo v roušce nebo proč se Patrik Joo nechce označit za nového principála, si poslechněte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Utěšovala mě tatínkova tygřice, svěřil se Patrik Joo. - Blesk
Video se připravuje ...