Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tvrdý vzkaz policistky Evy po zpacifikování otce v Uherském Hradišti: Děláte z policajtů de*ily!

Autor: rc - 
12. března 2021
19:10

Veřejné pobouření vyvolalo video, které ve středu večer začalo kolovat po sociálních sítích. Šestačtyřicetiminutový snímek, který byl natočen v Havlíčkově ulici v Uherském Hradišti, zachycuje dva strážníky městské policie, kteří tvrdě pacifikují otce, jenž neměl ochrannou rouškou zakrytá ústa a nos. Strážníci byli okamžitě postaveni mimo službu a starosta města Stanislav Blaha na tiskové konferenci oznámil, že případ předal policii. Zatímco většina Čechů se postavila na stranu otce, jehož strážníci přišpendlili k zemi před zraky syna (3), tak se na sociální síti objevilo vyjádření policistky, která na celou situaci nastínila jiný pohled.

V Havlíčkově ulici v Uherském Hradišti ve středu odpoledne bylo natočeno video, které bylo později publikováno na sociální síti Facebook. Uukazuje Martina Z., který šel po ulici se svým tříletým synkem a neměl nandanou roušku. „Tak pěkně prosím, tohle je můj manžel a tříletý syn, manžel neměl venku roušku. Nebyl agresivní, jen si nechtěl dát roušku,“ napsala k videu manželka Martina a máma chlapce Vendula Z.

Video se začalo rychle šířit. Strážníci byli hned druhý den odvoláni za služby. Na tiskové konferenci ve čtvrtek starosta města Stanislava Blaha uvedl, že celou situaci předa české policii a zároveň zákrok strážníků označil za nepřiměřený a necitlivý.

Na Facebooku se však k celé situaci vyjádřila i zkušená policistka Eva T., kterou znepokojilo, jak Češi vnímají činnost policie. Na sociální síti se proto rozhodla nabídnout pohled ze strany policistky. Na ty se dle jejího pohledu vždy dívalo spíše negativně, ovšem podle ní se pohled veřejnosti na činnost strážců zákona zhoršuje a to, co se v poslední době děje, jí podle jejích slov ubíjí.

„Dělat deb*ly z policajtů a jejich natáčení se stává národní sport, jenže my za celou situaci nemůžeme,“ napsala otevřeně s tím, že strážci zákona pouze dělají svou práci. Jejich prací je, aby kontrolovali dodržování nařízení kvůli pandemii covidu-19, která nastolila vláda.

Jestliže policista tedy uvidí, že nařízení dodržována nejsou, musí zakročit, a jak Eva píše, většina policistů se snaží situaci vyřešit cestou nejmenšího odporu. „Takže ty si teď nasadíš tu roušku, aspoň než odejdu, dáš mi občanku nebo mi nahlásíš jméno, protože na jednu stranu potřebuji vědět, s kým mluvím, zda nejsi v pátrání nebo nemáš nějaký jiný průser a na druhou potřebuju mít nějaký důkaz, že jsem s tebou fakt něco řešil. Já tě vylustruju, vyřeším tě domluvou a půjdeme si každý svou cestou,“ popisuje situaci tak, jak by měla proběhnout mezi policistou a občanem.

Ovšem dodává, že taková situace už se stává pouhou pohádkou a mnohdy se situace dramaticky vyhrotí. „Začne do policajtů nebo strážníků hrdinsky „pič*vat“, že on se prokazovat nebude, že on si žádný hadr na hubu nedá a že on se na to může vys*at a jde pryč. V tom horším případě má s sebou jako rukojmí dítě. A policajt? Co má dělat? Máš na rozhodování asi pět vteřin, ve kterých ti hlavou proběhne milion informací,“ popisuje situaci z pohledu policistky Eva s tím, že  policista nemůže pustit osobu bez toho, aby ji legitimoval, jelikož se může jednat i o hledanou osobu.

Navíc pokud by se rozhodl osobu pustit, eventuální svědek celé situaci by si mohl na něj stěžovat, že situaci neřešil a nahlásit ho jeho nadřízenému. Pokud se tedy osoba vzpírá, nemá moc možností. Policista podle ní musí situaci řešit a incident se může vyhrotit tak, jak to bylo například ve videu z Uherského Hradiště. „Co mám podle vás dělat? Tyto situace byly i dříve, ale bylo jich o poznání méně, protože takhle se většinou chovali opravdu jen zm*di a ne každý desátý,“ dodává Eva. 

VIDEO: Žena z Ostravy neměla na veřejnosti roušku, popíjela pivo a byla arogantní. Policisté a strážnici ji na zemi nasadili pouta a odvezli na služebnu

Video  Žena z Ostravy neměla na veřejnosti roušku, popíjela pivo a byla arogantní. Policisté a strážnici ji na zemi nasadili pouta a odvezli na služebnu  - fb
Video se připravuje ...

dvorece ( 15. března 2021 06:40 )

Opakuji, co je to za rodinu de.bilů a v čem vyrostl otec, že se chová jak bl.bec ? Chybí mu sociální inteligence a ohleduplnost nejen k druhým lidem, ale i k vlastnímu dítěti. Když mám sebou dítě, chovám se tak, že schválně neprovokuju. Když vím, že vyhláška platí pro všechny a já nejsem až taková celebrita, že budu schválně chodit prskat svoje viry na ostatní a projde mi to. Doufám, že dostane tučnou pokutu, ha.jzl.

Důchodci už rok dřepí doma kvůli rádoby "hrdinům", děti nemůžou do škol, zdravotníci padají na usta a hrdinů jsou plné hřbitovy, ale bohužel i těch, co to odnesli i za tyto hlupáky.

Kdyby se takhle chovali lidé, když byla španělská chřipka, tak je tu snad dodnes - takže situaci nezavinili strážníci, ale b.l.b. , který se potřeboval zviditelnit, aby se vědělo, že ještě existuje, jinak mu jeho dítě bylo u zadku. Kdyby mu na něm záleželo, tak se nechová jak ho.vado.

Libor Havranek ( 14. března 2021 22:22 )

Jako nechat tříletý dítě na ulici s nějakou cizí prodavačkou je vrchol amatérismu městské policie. Paní Evo nikdo z nich debily nedělá oni je ze sebe udělali sami.

jelenovi ( 14. března 2021 13:14 )

Pokud ja vim, velitel rekl i to ze je potreba dalsi setreni a zjistit co situaci predchazelo, strhnul se medialni humbuk protoze na videu je jen chlap na zemi a chudak vydeseny decko, tak co k tomu asi tak mel v prvni chvili rict. Do ty situace ale dite dostal otec sam. Ja vidim stejnej zakrok jako obvykle kdyz nekdo klade odpor, a predpokladam ze straznici vedi jak postupovat. A myslim si ze finalni zaver nemuze bejt jinej, ze neni mozny odporovat policii, nastrcit pred sebe dite a cekat diky tomu jednani v rukavickach, vzdyt je to nechutny. Je celkem jisty ze se nestalo tak ze zahlidli chlapa bez respiratoru a rovnou na nej naskakali. Naopak nechapu jak ty muzes vedet ze zakrok v poradku nebyl, kdyz jsi nevidel celou situaci.
Jeste by imbecila meli stihat pro ohrozovani mravni vychovy ditete

sasa Trdlo ( 14. března 2021 10:58 )

šla k policii dobrovolně, musela čekat že ne každý ji poleze do zadele, a z policajtů nic dělat nemusíme, oni to dělají sami ze sebe svým chováním a arogancí,je tu spousta případů kdy někdo v uniformě zaklekl řadového občana, na ně se to dovoluje, proč PČR už dávno nezaklekla Klause, Volného, porušují vládní nařízení, odmítají nasadit roušku, přesto jim policie umožnuje volný pohyb mezi lidma a nic se neřeší, k čemu jsou vládní nařízení když poslanec řekne ne a roušku nenasadí, dá se kolem něj plexi a ticho po pěšině.je lepší skočit na obyčejného človíčka a tam si namasírovat ego,proč po Václaváku chodíte po špičkách a děláte že nic nevi­díte,­bojí­te,,,,,

PavelSki ( 14. března 2021 10:50 )

opravím Vás

...jen o to dítě se měli postarat a zebezpečit jeho bezpečnost (a to hned, před pacifikováním otce). Mohlo se rozeběhnout pod auto.

To je na prvním místě, až na druhém míra řešení přestupku.
Kdo by šel sedět, kdyby bylo dítě pod autem? Otec? řidič? měšťák, oba?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání