Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný: Ivermektin je nově povolen lékařům, nutný souhlas pacienta. Co lék isoprinosine?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. března 2021
11:25
Autor: simao, ČTK - 
12. března 2021
10:13

Isoprinosine. Ivermektin. Léky, ke kterým se v poslední době v souvislosti s pandemií covidu upíná nemalá pozornost. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je to však i proto, že by si zkrátka všichni přáli najít nějaký lék. Jenže tak jednoduché to není, upozorňoval ve Sněmovně Blatný. Jeho resort však nakonec přece jen umožní zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem lék ivermektin dle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba vyžaduje souhlas pacienta.  

Léčit covid již dostupnými léky? „Ani dříve zmiňovaný ivermektin, ani nyní zmiňovaný isoprinosine bohužel tady tuto potenci nemají. V žádném případě se nejedná o léky, které by mohly být používány obecně, nebo které by si lidé měli třeba někde kupovat, nebo ve větším pořizovat,“ varoval ve čtvrtek ve Sněmovně ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

K ivermektinu se nedávno ministr vyjádřil i v pořadu Otázky Václava Moravce. „Já bych si ivermektin nevzal, pokud ano, budu ho používat podle protokolu jako lék, který je ,off label'. Může být spojen s poškozením jater, ledvin, je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně, není možné ho podávat všem,“ říkal v ČT.

Ivermektin: Neexistují průkazné důkazy, varuje Blatný

Ani antivirotikum isoprinosine nelze podle Blatného jednoznačně doporučit, rozhodnout o jeho užití pro konkrétní pacienty by měli jejich lékaři.

V pátek však ministerstvo zdravotnictví oznámilo že oficiálně umožňuje lékařům experimentální lék ivermektin podívat pacientům - se souhlasem pacientů. 

„Ministerstvo zdravotnictví umožňuje všem poskytovatelům zdravotní péče podání léčivého přípravku ivermektin, pokud to bude v souladu s platnými stanovisky SÚKL a pacient vyplní informovaný souhlas. Zároveň je ale nutné dodat, že dosud neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermektinu na léčbu onemocnění covid-19,“ potvrdil Blatný.

Isoprinosine: Ovlivňuje imunitní systém, upozornil Blatný

Blatný v souvislosti s isoprinosinem zmínil možný pozitivní vliv na imunitní systém, ale varoval před možnou cytokinovou bouří a hrozbou postižení tkáně, tedy poškozením orgánů.

„Pokud se týká isoprinosinu, tak aktuálně je v České republice dostupný. Tam není jakoby problém s tou dostupností. Není potřeba přijímat žádná další opatření. Je jenom potřeba vzít v úvahu, že dle takzvaného SPC, čili souhrnu informací o přípravku, není indikován k léčbě koronaviru. Je to lék, který ovlivňuje imunitní systém, v principu se používá k jiným indikacím. Je možné ho využít k léčbě tohoto onemocnění, jak plyne z jeho farmakodynamických vlastností, protože může mít v určité fázi toho onemocnění posilující vliv na imunitní odpověď. Na druhou stranu je to právě imunitní odpověď, která vlastně na konci ničí jednotlivé orgány, třeba plíce, a postupně... vlastně je to jakýsi rozvoj extrémního, říká se tomu cytokinová bouře něčeho, co následně vlastně vede k postižení tkáně. Takže tento lék rozhodně nelze užívat bez doporučení lékaře," apeloval Blatný.

Upozornil přitom, že nebyly provedeny klinické studie pro zjištění efektivity v případě tohoto onemocnění. „A nelze ho tedy jednoznačně považovat za lék, jehož účinek by byl potvrzen vědeckou evidencí,“ doplnil Blatný.

Hledání naděje

Chápe přitom, že lidé po nějakém dostupném léku pátrají. „Pořád se bavíme o tom, já tomu lidsky rozumím, že je vždy snaha, všichni bychom si to přáli, najít nějaký lék, který bude tuto chorobu nějak definitivně řešit. Ale ani dříve zmiňovaný ivermektin, ani nyní zmiňovaný isoprinosine bohužel tady tuto potenci nemají,“ vzkázal Blatný.

„Jedná se o léčbu, která je takzvaně off-label, chcete-li mimo tu vlastní indikaci, a patří do rukou lékařů pod určitou kontrolou. V žádném případě se nejedná o léky, které by mohly být používány obecně, nebo které by si lidé měli třeba někde kupovat, nebo ve větším pořizovat. Platí to i o tom už dříve zmiňovaném ivermektinu,“ podotkl.

Video  Blatný čelil kvůli ruskému Sputniku zlobě komunistů: Dokud budu ministr, budu si stát za svým, vzkázal  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Ivermektin používají u pacientů v Brně

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně počátkem března z Bulharska nakoupila 10 000 balení léku huvemec, který obsahuje látku ivermektin, za 12,5 milionu korun. Část distribuovala mezi další nemocnice, část si nechala pro vlastní potřebu.

Nemocnice zdůraznila, že ivermektin podala nad rámec standardní léčby a se souhlasem pacientů. Primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek tvrdí, že ivermektin je bezpečný, uvedl však také, že je předčasné hodnotit závěry, zda lék funguje, nebo ne - ale že léků na léčbu covidu mnoho není, a proto se nemocnice snaží hledat cestu.

„Nemocnice u sv. Anny, která na tuto oblast zaměří svoji klinickou studii, což je určitě v pořádku, bude sledovat efekt tohoto léku. A tady bych se rád přimluvil za to a znovu to řekl, není úkolem kohokoliv z politiků a ani kohokoliv z poslanců, jakkoliv to může být dobře míněno, aby určovali, jak se bude léčit. To, jak se bude léčit a jaké léky se budou používat, je vždy podle doporučení odborných společností, které se k těmto lékům nějakým způsobem postaví, vyjádří a podle indikací těch léků tak, jak jsou postaveny. Ani ta nejlepší víra a ani touha po tom, aby ten který lék pomohl, nás neopravňuje k tomu, abychom postupovali nestandardně,“ podotkl Blatný s tím, že léčba musí být především bezpečná.

Po ivermektinu volal i Babiš

Premiér Andrej Babiš 7. března v pořadu Čau lidi ivermektin doporučoval distribuovat praktickým lékařům.

„Máme tady lék, který je velice levný, jsou na něj pozitivní ohlasy, byl použitý proti covidu na mnoha místech ve světě, nemá nežádoucí účinky, tak proč bychom ho nemohli dát do ambulantní léčby?“ tázal se.

„Doufám, že i primář Rezek vysvětlí veřejnosti svůj názor na studie, které teď úplně náhodou vyšly a náhodou i některé firmy anoncovaly, že mají nové léky proti covidu. O to více, že naši praktici dnes nemají lidem prakticky co nabídnout,“ dodal premiér.

A co prevence?

Jednoduchá však není ani samotná prevence proti koronaviru, vhodné je ale používání vitaminu D, uvedl ve čtvrtek ve Sněmovně ministr Blatný.

Na prevenci se ptala Blatného poslankyně Tereza Hyťhová (Trikolóra). „Pokud se týká nějaké jednoduché prevence, tak ona bohužel není k dispozici. Kdyby bylo něco, co by fungovalo tak v uvozovkách zaručeně, jak bychom si přáli, potom bych byl první, kdo by byl rád, aby to bylo komunikováno,“ upozornil Blatný.

„Již delší dobu existuje informace, kterou mají i všichni praktičtí lékaři, i řada pacientů o tom, že zejména v naší populaci, která má nedostatek vitaminu D, tak podávání tohoto vitaminu může být prospěšné. Ostatní léky, i včetně těch, které jste zmiňovala (isoprinosine), nelze jednoznačně doporučit,“ potvrdil.

bilakonvalinka ( 13. března 2021 06:25 )

Vy se v tom moc nevyznáte. Isoprinosine je antivirotikum, Ivermektin je nejen proti virům, ale i parazitům (nejenom těch viditelných, ale desítky mikroskopických , jako askaria, toxokaria...) , a proti plísním. To vše narušuje imunitu. A je ověřeno v praxi, že to fungují.

žanyn ( 12. března 2021 19:04 )

Ubohej zakomplexovanej debilek. Ale "moderní"...

bilakonvalinka ( 12. března 2021 17:54 )

Je dobře, že Blatný si doplnil informace a lék povolil. Ano, at každý dá souhlas. Já bych se toho nebála. Isoprinosine se musí nasadit hned na začátku, když se objeví teploty, únava.To by měl obv.lékař hned vystavit recept. Nejen dávat radu - nechodte k nám ! Berte Acylpyrin! Je to antivirotikum, věřím, že pomáhá. Problém je, že ho v žádné lékárně ani s receptem neseženete!

fico ( 12. března 2021 17:32 )

Mluv za sebe hovne.

nespokojeny ( 12. března 2021 17:22 )

Dle úrovně Tvoji diskuse Tě asi se..re celý svět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa