„Pokud vše půjde bez potíží, stavba by mohla začít na přelomu tohoto a příštího roku,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Deset milionů

Kultivován bude prostor, který se nachází v místě vstupu do galerie Vaňkovka, kde dříve stály stánky. Město Brno nemohlo doposud prostranství upravovat, protože nebylo majitelem pozemku.

„Aby město mohlo oblast zkultivovat, směnilo pozemky s majitelem. Následně musí být vypracována projektová dokumentace, která upřesní náklady na stavební práce. Podle předběžných odhadů by měly stát asi deset milionů korun,“ řekl mluvčí.

Země nikoho

Autobusové nádraží Zvonařka není zásadním dopravním uzlem pouze pro samotné Brňany.

„Jedná se o důležitou dopravní stavbu, která je klíčová nejen pro Brno a jeho obyvatele, ale také pro celý region,“ myslí si primátorka Markéta Vaňková. V okolí nádraží se nyní nachází pustá bahnitá „země nikoho“, chybí chodníky i zeleň, což by měla změnit právě plánovaná úprava.

Přeložení trati

Zvonařka byla dlouhé roky nepopulárním nádražím také kvůli tomu, že nebyla dobře dostupná MHD. Brňané si stěžovali, že se zastávka tramvaje nachází příliš daleko. To se konečně mění a po 40 letech bude přímo k autobusové hale zajíždět tramvaj.

Tyto změny ještě probíhají, bylo totiž nutné přeložit trať, koleje ke Zvonařce nevedly. Nová zastávka se přesune na ulici Plotní z Dornychu.

VIDEO: Zmodernizovaná Zvonařka přivítá po více než roce opět cestující.

Video
Video se připravuje ...

Zmodernizovaná Zvonařka přivítá po více než roce opět cestující TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
22 fotografií