Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert: Tři týdny lockdownu na rozvolnění nestačí. Hejtman zdůraznil vytíženost nemocnic

Autor: Nikola Forejtová - 
12. března 2021
05:20

Jsme v polovině třítýdenní uzávěry a epidemie podle expertů začíná pomalu stagnovat. To ale neznamená, že máme vyhráno, jak zdůrazňují experti i hejtmani oslovení Blesk Zprávámi. Jejich pozornost se soustřeďuje především na nadále přetížené nemocnice, kde se výsledky opatření ukazují s větším odstupem. 

Od 1. března začal v ČR platit přísný režim. Lidé už téměř dva týdny nesmí mimo okres, jsou povoleny jen vycházky v místě bydliště a většina Čechů pracuje z domova. A jak to tak vypadá, kýžený výsledek těchto protiepidemiologických opatření už se pomalu ukazuje na číslech. 

Ačkoliv nadále přibývá i 15 tisíc nakažených denně, čísla pomalu klesají a experti i vláda mluví o stagnaci epidemie. „Je to obrovské číslo, ale je to méně než minulé úterý,“ řekl na jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Máme naději, že když vydržíme, tak dojde k poklesu nově nakažených a s odstupem i k poklesu počtu hospitalizovaných,“ dodal ministr vnitra s tím, že opatření fungují a situace se zlepšuje. 

Úleva nemocnicím? Až tak za měsíc

Opatření opravdu fungují, je ale dobré myslet na to, že nejen uzávěra, ale i epidemie stále není u konce a nemáme pořád vyhráno. „Podle mě se zdá, že dochází k určité stagnaci, ale teprve další dny by mohly přinést zásadní zlom,“ komentuje Blesk Zprávám dosavadní dopad opatření epidemiolog Aleš Hozák z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

Video  Tisková konference Jana Hamáčka (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. (10.30.2021)  - Blesk/ČTK
Video se připravuje ...

A podobného názoru je i Petr Pazdiora, přednosta Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni . „V populaci je stále více než sto tisíc zdrojů infekce, a i když se reprodukční číslo po dlouhé době dostalo pod (hodnotu) jedna, tak stále musíme vycházet z toho, že každý infikovaný má možnost stále nakazit jednoho člověka ve své blízkosti. A toto číslo je stále varující,“ upozornil v pořadu Události České televize. 

Klíčové je to, v jakém stavu jsou české nemocnice, kde se nastolená opatření ukáží až s větším odstupem. „Nemocnice jsou zahlcené už z dřívějška. Musíme si uvědomit, že než se člověk s covidem dostane do nemocnice, tak to nějakou dobu trvá. A pak je tu ještě horší fakt, že celá řada lidí zůstává na JIP dlouhodobě, protože jejich zdravotní stav zůstává vážný i přesto, že již nemusí být infekční,“ vysvětluje Hozák Blesk Zprávám.

O úlevě by se tak v nemocnicích mohlo mluvit až tak za měsíc, jak pro Blesk Zprávy dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Ukazuje se, že v nejpostiženějších krajích to opravdu upadá, ale bavíme se o počtu nakažených. Když se ale člověk dostane na JIP, tak je tam 14 dní až tři týdny, takže se nemůžeme bavit o tom, že bych v dalších dnech viděl úlevu pro nemocnice,“ podotkl Grolich.

Hozák: Tři týdny stačit nebudou 

Ke čtvrtku 11. března bylo v nemocnicích 8 734 lidí. Podle Hozáka se dnešní čísla týkají stavu epidemie, který byl přibližně před 14 dny. „Pokud se teď řekne, že se začalo brzdit, tak se může nadále zvyšovat počet lidí přicházejících do nemocnic,“ konstatoval. 

A právě i proto Hozák zmínil, že podle něj nebudou tři týdny výraznějšího omezení stačit. „Pokud dojde k rozvolnění příliš brzy, tak se dostaneme do stejné situace, v jaké jsme teď. Je důležité, aby lidé zatnuli zuby a vydrželi, protože toto je jediná schůdná cesta, jak se z toho s co největší pravděpodobností dostat,“ uvedl. 

Podle Honzáka by bylo ideální, kdybychom se dostali k jednomu tisíci nakažených denně, pak by se dala epidemie řídit. „Mohu uvést případ z Finska, kdy Finů je 5,5 milionu a oni zavedli lockdown, když jejich počet případů stoupal o 500 za den. Jeden tisíc je pro nás to číslo, kdy by se dalo efektivně trasovat a sledovat,“ vysvětlil.

Nicméně to vypadá, že i po oné třítýdenní lhůtě, kdy by se měla část opatření zrušit, by mohl pozitivní trend stagnace pokračovat. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN, KOA) to totiž vypadá na to, že stále více lidí opatření opravdu dodržuje a naopak klesá počet „popíračů“ .

„Jsem rád, že skupina lidí, o kterých mluvíte, se ztenčila,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv, zda-li potkává na ulicích lidi bez roušek. „Řada lidí procitla a vnímají, že situace je opravdu vážná a té úzké skupině lidí bych vzkázal, aby se zamysleli nad tím, jestli jejich požadavek osobní svobody a činností, co by rádi dělali, stojí za ty lidi, co pak umírají,“ dodal Kulhánek.

Grolich: Rozvolňovat se musí podle dat, ne podle nálad

Podle hejtmanů je nicméně zásadní, aby další rozhodnutí vlády byla konzistentní. „Já si nemyslím, že na chování lidí nemají vliv čísla jako taková. Pokud vláda bude konzistentní a bude jednat v souladu s opatřeními a nebude docházet k excesům a ke zmatečným opatřením, tak to nebude vnášet zmatky,“ řekl Blesk Zprávám.

Vláda už nicméně o nějakých plánech promluvila. Na stole je dokonce možnost, že by se mohla opatření uvolnit po Velikonocích. Uvádění nějakého termínu je ale podle oslovených respondentů nyní zbytečné. „Já si myslím, že rozhodnutí by se měla dělat podle dat a ne podle nálad,“ podotkl Grolich.

Video  Hamáčkův vzkaz demonstrantům: Styďte se! Poslat na covidová oddělení, nebo profackovat, míní  - Facebook - ČSSD
Video se připravuje ...

Důraz na počty hospitalizovaných zaznívá i od vládních představitelů. Hamáček k tomu řekl, že se bude k rozvolňování přistupovat opatrně. „Byl bych ale nerad, kdybychom si zopakovali Vánoce, kdy jsme si sice nakoupili dárky, ale spustila se nová epidemie. Budeme přistupovat opatrně. Logicky by prvně měla padat velká plošná nařízení, jako uzavírka okresů. Prioritou je vrátit alespoň část žáků a studentů do škol,“ podotkl.

O tom, co se bude dít po třítýdenní uzávěře, se nicméně moc nemluví. Od konkrétního data ustupuje i premiér Andrej Babiš (ANO). „Už snad umíme odhadnout, jak by to mohlo být. Pevně doufám, že po Velikonocích si řekneme, kdy se vrátí děti do škol, kdy začnou sportovat a jak by to mělo vypadat,“ nechal se slyšet Babiš v CNN Prima.

„Pevně doufám, že to je poslední lockdown,“ řekl však Babiš Blesk Zprávám. 

„Jsem rád, že jako kritérium pro rozvolňování se nebude brát počet nakažených, ale jak jsou zatížené nemocnice a jaká je kapacita JIP. Byl bych rád, aby jakékoliv uvolňování bylo postupné, aby se to nezhouplo do růstu,“ dodává k tématu rozvolňování Kulhánek. Kulhánek uzavírá poznámkou, že v jeho kraji se čísla výrazně zlepšují, a to i proto, že byly tamní okresy Sokolov a Cheb uzavřeny ještě předtím. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa