Video
Video se připravuje ...

O všechno přišli někteří nájemníci z domu v ostravské Provaznické ulici po mohutném výbuchu, ke kterému došlo 24. února v noci. Karel Janeček

Právě jejich byt exploze zdevastovala nejvíce, nepočítáme-li ten narkomanův. „Měla jsem ho po rekonstrukci. Našla jsem si tři práce, abych ho mohla zvelebit, nechala jsem v tom skoro dva miliony. Nemám teď vůbec nic. Úřady mi sehnaly náhradní bydlení, ale stejně jsem skončila na antidepresivech,“ vylíčila žena. Dovnitř se od noci na 24. února, kdy s dcerou přišly o vše, dostala pouze jednou. Z trosek mohla vyhrabat jen doklady a hned ji hnali pryč.

Bude stržen?

Stropy drží podpěry. „Dělníci museli Viktorce rozbít postel, aby mohli ještě více podepřít stropy,“ popsala její známá Jana B. (35), která se rozhodla zajistit pomoc pro všechny zasažené nájemníky. „Jsou, stejně jako Světlana, v těžké situaci, ale neskutečně se semkli,“ řekla. Co bude dál, se neví, čeká se na verdikt statika, zda půjde konstrukce paneláku zpevnit a dům opravit, nebo bude stržen. Někteří lidé se dodnes v noci budí děsem.

U příbuzných či v náhradním

O většinu nájemníků čtyřpatrového domu se postarali příbuzní. Mladou maminku Petru ubytovala sestra, seniory si k sobě většinou vzaly jejich děti, tak jako Ludmilu (80) její dcera, další seniorku (81) syn. Někteří ale museli přijmout náhradní bydlení od radnice.

Video
Video se připravuje ...

Zásah hasičů v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvka HZS Moravskoslezského kraje

Jeden popálený, druhý za katrem

K explozi došlo ve druhém patře domu v Provaznické ulici. Drogu osudný den vařili muž (48), který jako strůjce ohnivého pekla sedí ve vazbě, a jeho společník, jenž (37) leží ve vážném stavu na popáleninovém centru FN Ostrava.

Jak pomoci nájemníkům?

Materiální pomoc zajišťuje Jana B., žena ze sousedství, která na facebooku založila skupinu Pomoc lidem v tíživé situaci Hrabůvka. Ostrava-Jih, pod kterou čtvrť spadá, založila transparentní účet. Můžete lidem v nouzi pomoci? Více najdete na webu radnice: www.ovajih.cz.

Fotogalerie
26 fotografií