Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hamáčkovu zakázku na antigenní testy prošetřuje policie. Nic jsme neporušili, tvrdí ministr

Autor: ČTK - 
10. března 2021
12:44

Zakázku ministerstva vnitra na nákup antigenních testů pro školy prověřuje policie. Serveru SeznamZprávy to bez bližších podrobností potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Tendrem na dodávku 3,6 milionu testů, který vyhrála společnost Tardigrad International Consulting, se kromě policie zabývá také antimonopolní úřad. O vysvětlení okolností zakázky vnitro žádá i ministerstvo financí.  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že tendr splňoval zákonné podmínky.

Policie začala případ prověřovat na základě trestního oznámení, které bylo podáno na Vrchní státní zastupitelství v Praze, uvádí SeznamZprávy. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar se touto věcí zabývá. Více informací však poskytovat nebudeme,“ sdělil serveru Ibehej.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ujistil, že jeho resort je připravený s vyšetřovateli spolupracovat. „My jsme postupovali striktně podle zákona,“ uvedl Hamáček. Testy podle něj stojí stejně jako v Rakousku a dodavatel již zakázku plní, tak jak slíbil. První milion testů použilo ministerstvo na testování zaměstnanců státní správy. Další testy dorazí. 

Ministerstvo vnitra vyhlásilo vítěze tendru na dodání 3,6 milionu antigenních testů do škol. Firmě Tardigrad International Consulting má stát za jejich dodání zaplatit dohromady čtvrt miliardy korun. První zásilka více než milionu testů od čínské firmy Lepu do Česka dorazila koncem února.

Výběr společnosti Tardigrad vyvolal spor uvnitř vládní koalice. Web Seznam Zprávy uvedl, že firma Tardigrad podle zadávací dokumentace nesplnila podmínky soutěže. Tendru se podle něj účastnila i společnost Chironax, která nejenže garantovala požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy ministerstva vnitra, ale nabídla i lepší cenu. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení. Zakázkou se 22. února zabývala vláda, která ji nezrušila.

Vnitro koncem února zopakovalo, že firmu Tardigrad International Consulting komise vyhodnotila jako nejvhodnější ze seznamu ministerstva zdravotnictví. Podle ministerstva společnost splnila formální podmínky výběru a schopnost dodat včas požadované množství testů. Hamáček už dříve uvedl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané lidi.

Zakázkou na dodávku antigenních testů pro školy se kromě policie zabývá také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a to na základě podnětu firmy, která nebyla vnitrem oslovena s nabídkou účasti v tendru. Správní řízení ale zatím antimonopolní úřad nezahájil.

O tendr se zajímá také ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO). „Ministerstvo vnitra bylo osloveno ministerstvem financí prostřednictvím dopisu za účelem vysvětlení a doložení všech relevantních podkladů při výběru dodavatele na antigenní testy, včetně dokumentace prokazující rozsah a způsob provedení řídicí kontroly před uzavřením smlouvy,“ sdělil serveru SeznamZprávy mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Podle něj je součástí dopisu také požadavek na vysvětlení, jakým způsobem a v jakém rozsahu byla společnost Tardigrad prověřována.

Video  Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) po jendání Ústředního krizového štábu  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. března 2021 14:28 )

Zas to nepřehánějte.

Jirik-ta ( 10. března 2021 13:45 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa