Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajemství Jaromíra Joo: Proč byl na pohřbu policista s květinou? Důvod vás dojme

Autor: jel - 
10. března 2021
05:02

V pátek odpoledne se v Horních Počernicích rodina a blízcí rozloučili se slavným principálem cirkusu Jo-JOO. Jaromír Joo po třinácti dnech na plicní ventilaci prohrál boj se zákeřným koronavirem. Na poslední cestu ho přišel vyprovodit i policejní veterán František Kuneš. S ním totiž zesnulý umělec dlouhodobě spolupracoval ve prospěch Nadace policistů a hasičů. Po ní bylo dokonce pojmenováno první mládě pumy, které se v cirkuse narodilo. Jmenuje se stejně jako organizace, tedy Nadace policistů a hasičů.

„Jaromír byl bystrý a silný chlap, nesmírně pracovitý muž, moudrý a sečtělý pán a vášnivý a impulzivní člověk. Tvůj smích a strhující smysl pro humor a tvé velké srdce nás bude provázet, navždy,“ popsal Jaromíra Joo při pátečním smutečním obřadu farář. 

O tom, že měl principál skutečně dobré srdce, svědčí také jeho dlouhodobá úzká spolupráce s Nadací policistů a hasičů. Ta pomáhá jednak těm policistům a hasičům, kteří při své práci utrpěli vážné zranění, jehož následkem se stali těžce tělesně postiženými. Za druhé se snaží zlepšit životní podmínky dětem, jejichž rodič nebo rodiče ve výkonu služby zemřeli. Od roku 2018 navíc pomáhá aktivním policistům a hasičům v nepředpokládané životní situaci. 

Nezvyklé jméno pumy

„Naše spolupráce byla velmi dobrá. Bývalý policista pan František Kuneš společně s cirkusem Jo připravoval představení po celé republice a výtěžkem z nich cirkus přispíval a přispívá ve prospěch nadace,“ popsal pro Blesk její ředitel Vladimír Šutera. O blízkém vztahu svědčí i skutečnost, že jedna šelma narozená v cirkuse byla dokonce pojmenována právě po této organizaci. „Mláďátko pumy, které je první narozené mládě pumy v cirkuse Jo-JOO, tak je pojmenováno a pokřtěno jménem naší nadace jako takové,“ dodal Šutera. 

V roce 2019 vznikl projekt „Záchranáři děkujeme 2019“. V rámci něhož cirkus poskytl výrazně zlevněné vstupenky pro všechny záchranáře, tedy profesionální policisty, profesionální hasiče, zaměstnance záchranných služeb, profesionální vojáky, vězeňskou službu, dále pro členy sborů dobrovolných hasičů, městské policisty a jejich rodinné příslušníky. Záštitu nad projektem převzal právě veterán František Kuneš. 

„Vzhledem k obrovskému úspěchu celé akce se za čtyři roky trvání projektu vybralo a Nadaci policistů a hasičů předalo celkem 277.100,- Kč, děkujeme,“ uvedla organizace na svých stránkách. Z každé prodané vstupenky cirkus přispíval na konto Nadace 20 korun. 

Video  Pohřeb principála Joo (†65)! Poslední cesta vysypaná plátky růží a dvě limuzíny  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Emotivního obřadu zesnulého principála se zúčastnily stovky lidí, včetně policisty Františka Kuneše, který Jaromíra vyprovodil na poslední cestě i s krásnou květinou. Koberce na hřbitově byly posypány okvětními lístky. Obřad se promítal na velké obrazovce a kromě toho, že zazněly písně od slavných umělců, smuteční hosté si také poslechli hudbu z manéže, a dokonce řev tygrů. Tyto šelmy Jaromír skutečně miloval, proto je dokonce i na náhrobku zvěčněn právě vedle jedné z nich. 

Optimista i v těžkých chvílích

Cirkusem skutečně žil, což dokládá i motto, kterým se v životě řídil, „život je cirkus a cirkus je život“. Navíc do poslední chvíle neztrácel optimismus i přesto, že současná situace nebyla pro cirkusy zrovna příznivá. Svým kolegům nahrál před smrtí vzkaz.

„Vážení cirkusoví přátelé, v této těžké době je vše obrácené na hlavu, všichni trpíme, bojíme se,“ uvedl Jaromír Joo ve svém videovzkazu. „Ale já pevně doufám, že se vše vrátí k normálu a že opět budeme žít a cirkus a všichni budeme zdraví a budeme žít dál,“ dodal ve svém poselství naděje.

lime wire ( 12. března 2021 06:14 )

Cirkusák pomatenej namyšlenej!!

baronessa ( 10. března 2021 08:38 )

Předčasný odchod člověka v době jeho plné aktivity, je vždycky moc smutný. Upřímnou soustrast pozůstalým.

Evka4 ( 10. března 2021 07:20 )

Jaromíra jsem viděla ve Všechnopárty Karla Šípa a byl to bezvadný sympatický mužský. Ať je mu země lehká

Zobrazit celou diskusi