Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

První pacientku převáží do Polska. Místo chvíle ve vrtulníku pojede 2,5 hodiny sanitkou

Aktualizováno -
9. března 2021
11:46
Autor: ČTK - 
9. března 2021
08:30

Pacientku s covidem-19 z Orlickoústecké nemocnice převáží do Polska sanitka, vyjela krátce po deváté hodině. Veze ji do nemocnice v Ratiboři. Původně se uvažovalo o využití vrtulníku, který by zajistil národní dispečink intenzivní péče, nakonec ženu převeze automobil Zdravotnické záchranné služby. Cesta bude trvat dvě až dvě a půl hodiny, řekl ČTK ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar, který nemocnou doprovází. Převoz si vyžádala přeplněnost nemocnic v kraji související s pandemií.

„Jedeme standardní sanitkou, která je nasazovaná na covidové pacienty. Je to posádka s lékařem, jedu osobně,“ uvedl Paar. Vozidlo a posádka byly vypraveny navíc k běžně používaným sanitkám. Původně měl ženu přepravit vrtulník, o možné přepravě se mluvilo už v pondělí.

Trasa převozu vede po dálnici, na niž vůz najede u Mohelnice a bude pokračovat směrem na Ostravu. Z Bohumína u hranic je do Ratiboře asi 30 kilometrů.

„Pacientku jsem v sobotu ošetřoval, protože někdy v Ústí sloužím na oddělení ARO. Je na umělé plicní ventilaci,“ uvedl Paar.

Tlumočník s posádkou nejede. Lékařská zpráva je přeložena do polštiny, Paar věří, že se s polskými zdravotníky domluví. „Ty řeči jsou tak podobné, že to snad zvládneme. Kdyžtak použijeme mezinárodní dorozumívání,“ míní lékař.

Další pacient s covidem, který byl už dříve vytipován k možnému překladu do ciziny, leží v Pardubické nemocnici. Transport zatím neumožnilo zhoršení jeho zdravotního stavu.

Kapacity nemocnic v Pardubickém kraji jsou téměř vyčerpané, platí to zvláště pro nemocnice v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Celkově bylo v pondělí s covidem-19 hospitalizováno 543 lidí, z toho 77 vyžadovalo intenzivní péči. V sobotu bylo v nemocnicích 465 těchto pacientů, z nich 72 v intenzivní péči. V nemocnicích od minulého pondělí vypomáhá 26 profesionálních hasičů. Dalších 12 vojáků vyslala 8. ledna do krajských zdravotnických zařízení armáda, nemocnice ji požádala o prodloužení mise.

Převoz z Orlickoústecké nemocnice do zahraničí byl v současnosti první takový v Česku. Jeho příprava byla administrativně náročná. „Teď už to pro všechny v případě potřeby bude jednodušší,“ uvedl hetman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD). Považuje ale za otázku, kolik podobných se ještě uskuteční. Minulý týden mělo Česko nabídku až 200 lůžek intenzivní péče z Polska a desítek z Rakouska, Německa či Švýcarska, i tam se ale situace horší a možnosti pomoci zahraničních nemocnic se snižují.

Pacienty s covidem posílaly do zahraničních nemocnic i jiné země EU, většinou se jednalo o jednotky až desítky nemocných, pro které chyběla volná lůžka na jednotkách intenzivní péče. Nedávno například Německo a Polsko přijaly slovenské pacienty. V říjnu a listopadu posílala pacienty do Německa Belgie, zprovoznila letecký most, když kromě sanitek začaly převážet pacienty hlouběji do Německa i vrtulníky záchranné služby.

Loni v březnu a dubnu se německé nemocnice ujaly více než 230 pacientů z Itálie, Francie a Nizozemska. Nizozemsko poslalo pacienty do německých nemocnic i v říjnu. Za první vlny pacienty z přetížených francouzských nemocnic přijala také zdravotnická zařízení v Lucembursku a ve Švýcarsku. Francouzskou žádost o pomoc na jaře vyslyšelo i Česko, Francie nakonec situaci s léčbou komplikovaných případů začala zvládat sama a pacienty na plicní ventilaci do Česka neposlala.

Video  Vláda o odměnách pro zdravotníky i sociální služby, změnách u daní a nových kompenzačních programech.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

verka1 ( 9. března 2021 12:28 )

Co teroristé také chytli covid19 a jak se léčí a umírají?

anna1234 ( 9. března 2021 11:39 )

.. to jsme na tom opravdu tak špatně, že se pro jednu!! pacientku nenajde místo u nás a musí jí převážet dvě a půl hodiny do Polska?? Je to opravdu nutné? Paní přeji uzdravení.

verka1 ( 9. března 2021 11:36 )

To nejde, pojišťovny musí souhlasit s léčbou v zahraničí a další administrativní úkony. Léčba jednoho pacienta se vyšplhá i k milionu.
Ano, jde o životy a tak mají udělat výjimky.

verka1 ( 9. března 2021 10:42 )

Jde o život, paní přeji ať se v brzké době vrátí zpět domů.

xiioma ( 9. března 2021 10:08 )

Z jakého důvodu se v pražských nemocnicích drží spousta pacientů, kteří nepotřebují absolutně žádnou zvláštní péči a ostatní kraje mezitím musí posílat pacienty do zahraničí? Nebylo by mnohem jednodušší tyto pacienty propustit do domácího léčení a pacienty z jiných krajů dát do Prahy? Myslím, že i oni sami by to uvítali více.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa