Štěstí Tomáš zkusil v lese u Staré Boleslavi. „Jelikož nevlastním řidičák, přemluvil jsem kamarádku Karolínu, aby jela se mnou,“ popsal vášnivý houbař. Jen co se vydali podél vody, narazili na první Jidášova ucha a pár penízovek.

Štěstí začátečnice

Zatímco Tomáš věděl, jaké houby hledat, Karolína tápala. „Když na něco narazila, volala na mě, že našla prašivku, byla to však nádherná hlíva,“ popsal, že jim houbaření přineslo i mnoho legrace. Když už se vraceli k autu, všimli si ještě pruhu lesa na obzoru a bylo jasné, že domů se nejede.

Bohatá větev

A dobře udělali. „Našel jsem větev obrostlou hlívou, byla tam rovná dvě kila, byl jsem blahem bez sebe. Letos to byla zatím nejpovedenější výprava, díky které jsme si pochutnali na skvělých hlívových placičkách,“ dodal Tomáš.

HLÍVOVÉ PLACIČKY

POTŘEBUJETE: •hlívy •3 vejce •slaninu •suchý rohlík •cibulku •petrželku kudrnku •kmín •pepř a sůl

POSTUP: Hlívu pokrájíme a osmažíme na slanině. Přidáme kmín, pepř, cibulku, vejce, rohlík nakrájený na kostičky, nasekanou petrželku kudrnku a sůl. Pokud je hmota řídká, zahustíme ji strouhankou nebo hladkou moukou. Poté vytvoříme placičky, které smažíme na oleji dozlatova.

Mykolog: Na jarní druhy je brzy

Lesy jsou sice plné hub, ale jen těch zimních druhů. „Nejvíce se objevuje hlíva ústřičná a celoroční Jidášovo ucho, pro které je nyní ideální vlhko. O víkendu má však opět mrznout, na jarní houby si tak počkáme do doby, kdy bude i přes noc okolo deseti stupňů,“ vysvětlil mykolog Libor Hejl.

Fotogalerie
3 fotografie